Visste du att...
6.5

Enter the Matrix

Text: Caracarn

Det kommer nu barn till världen som döps efter Keanus huvudrollkaraktär i Matrix, klart att en av världens populäraste filmtrilogier ska få ett spel.

Att det skulle släppas ett spel baserat på filmen Matrix: Reloaded förvånar nog ingen, men det unika med detta spel är att det skapats parallellt med filmen och filmsekvenser spelats in speciellt för spelet. Det är alltså inte ett spel baserat på en succéfilm, utan ett alldeles eget spel som har samma upplägg som filmen.

Enter the Matrix är ett action-spel där du slår och skjuter dig fram genom banorna. Detta varieras med att man på vissa banor får köra bilar eller svävare och det finns även nivåer där man helt enkelt ska fly från agenter. Spelaren intar sig rollen som antingen Ghost eller Naobi – vilka båda har små roller i filmen. Skillnaden mellan de två uppenbarar sig främst på de banor där man får köra bil. Spelar man som Naobi så får man ratta bilen medan man som

Ghost lutar sig ut igenom sidorutan och skjuter på förföljande bilar. Dessa sektioner av spelet är riktigt tråkiga – speciellt om man spelar som Naobi då det inte är någon körkänsla alls och väldigt händelsefattigt. Förutom att köra bil så får man även styra farkosten Lobos – denna del av spelet är så dåligt gjord att man börjar undra vad programmerarna tänkte på när de kodade den då den är totalt ospelbar.

Största delen av spelet består dock av mer traditionell action där man ser sina karaktärer ur tredjepersonsvy. Kontrollerna går ganska snabbt att vänja sig vid och består mest av sparkar och slag eller att man skjuter med allehanda vapen. Det finns även en så kallad fokusmätare och när man använder sig av denna går spelet över i bullet-time och allting rör sig i slow-motion, dessutom kan man då använda sig av alla de häftiga rörelser som man ser i filmerna. Första gången man springer upp för en vägg, voltar ifrån den samtidigt som man skjuter mot en vakt medan man hänger uppochner i luften så känns det riktigt häftigt. Efter

att man har gjort samma manöver ett hundratal gånger så blir det dock ganska tjatigt.

De olika nivåerna i spelet består i stort sett av att ta sig från punkt A till B samtidigt som man undanröjer eventuella hinder i form av diverse vakter, ibland måste man även trycka på en knapp någonstans som öppnar en dörr på en annan plats. Det är oftast väldigt linjärt och man har små valmöjligheter vad det gäller vägval och tillvägagångssätt. På vissa banor går det som sagt ut på att fly från en stadig ström av agenter, dessa är ganska stressiga då man har små chanser att överleva om en agent får tag på en – de är inte heller speciellt roliga då det är svårt att se vart man ska springa och de är för många till antalet.

Vad det gäller handlingen så är den ganska rörig även för den som sett filmen och har man inte sett filmen så blir man minst sagt förvånad när man helt plötsligt är omgiven av vampyrer. De nya scener som spelats in enbart för spelet tillför inte så mycket och förvirrar mer än de förklarar.

Det här är ett spel som är avklarat på ungefär fem timmars spelande, det har viss potential för att spelas igenom flera gånger i och med att man kan spela som två olika karaktärer men detta tillför inte mycket. Till en början känns det kul att slåss – speciellt då med bullet-time – men

efter ett par timmar så blir det tjatigt och man tröttnar. Enter the Matrix kan vara kul för stunden, men jag rekomenderar att man hyr det då man utan problem spelar igenom det på en dag och på så vis sparar en slant.