Visste du att...
8.5

Dave Mirra Freestyle BMX 2

Dave Mirra är en gud inom BMX – nu är han det på tv-spel också.

Konstigt är att inte svenska distributören KE Media gör större sak av Mirras BMX-spel, för det är på samma nivå som Tony Hawk – bara två hjul mindre.

Dave Mirra är en legend inom BMX, det finns ingen som har gjort det han har gjort – nu senast i X-Games i Philadelphia slog han till med ett perfekt åk och vann vertikal rampen, den som ser ut som ett ”U”. Tv-spelskonkurrenten Mat Hoffman blev trea i samma tävling. På tal om Mat, han har lagt hojen på hyllan och det blir lite konstigt för Activision att ha en inaktiv åkare som frontman. Mirra däremot, han har inga planer på att sluta – killen kör ju med en pajad rygg och allehanda skador, men det verkar inte besvära honom alls.

När Mirra-spelet kom till Playstation var jag lite skeptisk, för det var Acclaim som låg bakom och deras licenstitlar, tänker närmast på Jeremy McGrath, har inte varit av någon högre klass. Lyckligtvis visade det sig att Mirra var av mycket hög klass, så pass hög klass att jag misstänker att det var anledningen till att Mat Hoffmans-spel inte kom på hösten, utan nästkommande vår. Nu har Mirra släppts till Playstation 2 och det är banne mig på tiden.

Dave Mirra Freestyle BMX 2 har det mesta som ett bra actionsportspel ska ha, i alla fall det man förväntar sig och lite till. Man kan göra de vanliga valen, åka fritt, karriär och så kan man göra egna banor – vilket i praktiken gör att man gör de mest vansinniga hoppen och så hoppar man. Kul en kort tid alltså, hade man kunnat ladda upp banorna på Internet hade den funktionen varit klockren.

Det finns ett antal förare att välja mellan, Dave Mirra själv är första och förmodligen det naturligaste valet, men det finns fler världsstjärnor att välja på – till exempel Ryan Nyquist och Troy McMurray. Sedan väljer man cykel, vilket är lätt – man har en att välja på från början. Sedan bär det av till själva spelandet och här finns lite uppfräschande nyheter.

Det första spelaren måste göra på varje bana är att vinna respekt hos de lokala, för den banan, åkarna. Det gör man genom att spränga en viss poängvall, till exempel erhålla över 10.000 poäng på första banan. Efter det får man respekt och Amatöruppdragen tar vid. Ett uppdrag kan vara att hoppa mellan två ramper eller att göra en 360-graders vändning på valfritt ställe. Varje uppdragsrubrik, det vill säga Amatör och Pro och så vidare, har ett antal uppdrag och ett hemligt. Det hemliga uppdraget får man genom att åka till en annan BMX-cyklist som sedan berättar vad spelaren ska göra.

Banorna i spelet är enorma, till en början känns det som de aldrig tar slut. Det är svårt att säga hur mycket större de är än på Playstation-versionen, men någonstans mellan 4-8 gånger större skulle jag uppskatta. De är faktiskt så stora att man kan cykla vilse innan man blir lite tjenis med dem. Varje bana har ett tema, men om många kan se helt olika ut från ett ställe till ett annat.

Grafiken är mycket snygg, det är precis vad man kan förvänta sig. Animationerna är bra och här finns inget att klaga på riktigt. Det som är lite udda är att kollisionsdetektorn är lite lam, man kan åka in i olika byggnader – genom en vägg – och så vidare. Det kan man leva med, men en sak som man blir fruktansvärt irriterad över är trafikljusen. Om det är rött så stannar bilarna och om en buss står längst fram vid trafikljuset kan en personbil köra rakt igenom denna och poppa ut ur dess front – kommer man då cyklande och håller på att dra ut ett trick på en ”manual” och blir överkörd och förlorar alla poäng – det har hänt – så blir man galen. Vad gjorde speltestarna när de missade detta – för mycket på för kort tid och led av sömnbrist kan tänkas.

Musiken är bra, om man gillar den typen av musik. Precis som på alla andra actionsportspel är det frågan om lite rockig och sådär hobbytuff musik.

Dave Mirra 2 är inte det lättaste av spel, det blir snabbt svårt. Många av uppdragen har jag haft stora problem med och jag tycker att jag är en bra spelare när det gäller actionsportspel. Redan på första banan och proffsuppdraget krävs en 170 meters grind där man måste hoppa mellan ett gäng med staket för att få ihop till 170 meter – det är då inte det lättaste. De flesta spelen i genren kan man ta sig igenom ganska smärtfritt, men det är inte fallet här. Det är både bra och dåligt, för rutinerade spelare är det kul med en tuff utmaning, men för de som inte spelat så länge – eller är yngre – kan det vara rena döden på kulhetsfaktorn.

Allt som allt är Dave Mirra Freestyle BMX 2 ett utmärkt spel som fyller ett tomrum på Playstation 2. Gillar du actionsportspel, eller extremsport som det också kallas, då är Mirra ett givet spel för dig.