Visste du att...
8

Buzz! The Music Quiz

Ett spel som passar alla – ovsett om de är en tv-spelare av rang eller inte ens vet vad en joypad är.

Sony har visat sig vara bra på att klura ut nya spelkoncept. En del har varit sådär, medan andra funkat riktigt bra. Här är ett till att lägga till den sistnämnda kategorin.

Buzz är en musikfrågesport uppbyggd som ett tv-program. Upp till fyra tävlanden gör upp om vem som kan mest om musik. En programledare med kaxig attityd, vars röst i den svenska versionen tillhör Felix Herngren, förklarar allt och kommenterar ännu mer. Han har en assistent som är där för sitt utseendes skull – tänk Vanna White i Wheel of Fortune.

En musiksnutt spelas upp och det gäller för de tävlanden att kunna svara på frågan som ställs. Det kan vara vem är artisten, vad heter låten eller är de som spelar låten släkt med mera. Grundupplägget är rakt igenom det samma, det är baserat på musik, men frågan som ställs och hur den ställs varierar.

För att kunna svara på frågorna har varje deltagare var sin kontroll. Den har fem knappar. Fyra av dem representerar en viss färg och de representerar de fyra svarsalternativen som ges till varje fråga. Den femte knappen är en stor röd historia som används för att svara snabbt bland annat.

Det som är så bra med spelet är att det inte kräver någon som helst spelkunskap, det går kort och gott bara ut på att man ska kunna sin musik. Att styra till exempel en tennisspelare kräver spelvana och det gör att man inte kan spela mot vem som helst, min mamma hade till exempel inte kunnat spela Virtua Tennis mot mig. Däremot kan hon med lätthet sköta Buzz mycket simpla kontroll och tävla på lika villkor när det gäller musik.

För att göra det bredare finns musik från ett brett spektrum, vilket gör att farmor kan spela mot sitt barnbarn. Vill man inte har musik från innan man är född, då kan man kort och gott välja modern musik.

Grafiskt sett, även om grafiken inte alls är viktigt i spel som detta, är helt okej. Lagom prålig och lite tecknad komiskt. Kontrollerna som följer med när man köper spelet är enormt lätta att använda och placeras i en av Playstation 2:s USB-portar.

Buzz är ett mycket bra spel som verkligen underhåller. Jag och några kompisar, varav en aldrig någonsin spelat tv-spel, hade ungefär hur kul som helst och spelade en massa omgångar. Alla har redan mailat och undrat när nästa tv-spelskväll blir av. Buzz är ett sällskapsspel för en lugnare typ av kväll än Singstar, vilket gör sig bäst som partyspel innan utgång till nattklubb.