Oneplus Nord 5
Nords femte upplaga är en tjusig telefon som är laddad med kompetent teknik på insidan.
Snygg sak
Om man börjar med att bara titta på telefonen så är den stilig och ger ett lyxigt intryck. Vad mer kan man önska designmässigt? Klart att många telefoner ser i princip exakt likadana ut nu för tiden, men det är förmodligen för att konsumenten vill ha en telefon som ser ut så. Skärmen är platt, vilket verkligen är vad konsumenterna haft på sin önskelista länge, och kanterna är raka.
Stor telefon
Skärmen på Nord 5 är 6,83 tum, men den är bara 8,1 mm tjock – bortsett från där kameran sticker upp – och det gör att den inte känns så markant trots sin storlek. Måtten är 16,34 x 7,70 cm och den väger 211 gram. Så allt som allt är det en rejäl pjäs, men i handen känns den rätt smidig. Som i princip alla telefoner nu för tiden är den rätt hal, men baksidan är förvånansvärt motståndig mot fingeravtryck med sin matta finish.
Snapdragon 8
På insidan kan Nord 5 stoltsera med en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, vilket understryker att telefonen klarar det mesta man kan önska sig. Eller, för en normalanvändare så klarar den allt. Vi har inte hittat något spel som den inte hanterar och det krävs nog att man är en proffs-e-sportare för att man eventuellt skulle ha något att klaga på. Om ens då. Telefonen har så kallad Bypass-laddning, vilket innebär att om du har laddaren i när du spelar laddas inte batteriet och det gör att telefonen inte blir – lika – varm.
Skärmen rullar i upp till 144 Hz och bjuder på 1400 nits, vilket gör att den klarar alla typer av ljusförhållanden. Processorn är energisnål, men med en stor skärm behövs ett stort batteri och Oneplus har lastat i ett 5200 mAh batteri – vilket nu för tiden nästan känns litet, men det räcker en hel dag för vanliga användare. Det är ett batteri, inte uppdelat i två som i till exempel Oneplus 13. Det gör att den laddar lite långsammare, men i och med att den laddas med 80 watt är den fortfarande snabbare än de flesta konkurrenter.
Oneplus gränssnitt
Utan att gå in på det djupare så har Oneplus ett av de trevligaste Android-gränssnitten och det är ingen skillnad för Nord 5. Det är lätt att förstå sig på, lätt att hitta saker och det går snabbt som ögat. Gränssnittet är en av Oneplus vinnande saker – tillsammans med slidern.
Var är slidern?
Oneplus-ägare skulle säga att skjutknappen som man justerar ringsignal, vibration eller tyst är en av de absolut bästa sakerna med Oneplus-telefoner och det är något man inte vill vara utan. Därför är det med en liten känsla av panik som man kunnat läsa att de ska sluta med slidern på framtida telefoner. Nord 5 saknar den och har i stället en knapp som gör samma funktion – bara inte fullt lika smidigt. Knappen som sitter på samma ställe om slidern på Oneplus 12 och 13 – det vill säga telefonens vänstra sida. Knappen cyklar funktionerna, vilket gör att den alltid måste gå ett varv för att komma tillbaka eller passera gå skulle man kunna säga. Det vill säga att ett tryck ger vibration, två tyst och tre tillbaka till att ringa. Men missar man vibrera, så får man köra ett varv till för att komma dit. Det gör att den inte alls är lika smidig som slidern. Det är en vibration när man ändrar inställning och varje läge har sin vibration, men de skiljer inte supermycket och det är lätt att missa om det är vibration eller ljudlös. Det är lättare att titta på skärmen, men då försvinner funktionen av att göra det dolt. Knappen är sämre än slidern, men den är dock helt okej. Det gör att de som funderar på Oneplus 14 som inte ska slidern kanske kan andas ut – i alla fall lite.
Mycket snack om en funktion, men den är som sagt viktig. En sak som man är ett plus för knappen är att man kan byta funktioner på den; stör ej, kamera, ficklampa, inspelare, översättning, skärmbild, ingen funktion alls eller ”mind space” som identifierar skärminnehåll och lägger till det som ett minne.
AI
AI är fortfarande hett och det finns en massa funktioner som ska göra livet lättare för användaren. Vissa är bättre än andra. Att redigera bilder är kanske den funktionen som man har mest användning för, både för att den kan vara nyttig men också för att det är rätt roligt att hålla på med. Ofta blir det inte någon avsevärd skillnad, men ibland blir man direkt imponerad över resultatet.
Att ha Googles AI, Gemini, att prata med är också användbart. Det är lite att vänja sig med, men om man ställer frågor så får man svar. Kollade precis vädret för imorgon och rekommendationer av kläder. Svensk sommar, så lager på lager och regntåliga plagg var rekommendationen.
Kameran
När det gäller vad som är bra foton ser vi på det hela med en lekmans ögon. Är man proffs kan man förmodligen bryta ner bildkvaliteten och hitta både bra och dåliga element i bilderna. Men för oss glada lekmän är de antingen bra eller dåliga bilder det är frågan om och det är få telefoner nu för tiden som levererar dåliga fotografier. Nord 5 levererar bra bilder och vi har inget att klaga på. Oneplus skryter med att telefonen har företagets bästa selfie-kamera någonsin och det stämmer säkert. Samma trötta jäkel som vanligt på bilderna skulle jag säga.
AI-justering av bilder var vi inne på och det hjälper hobbyfotografen om man nu misslyckas med bilden. AI Recompose gör om bildens komposition och där kan man verkligen se skillnad, speciellt om man fotograferat i all hast.
Priset
Oneplus brukar leverera prisvärda telefoner och det är ingen skillnad med Nord 5. Köper du 8GB arbetsminne och 256 GB lagring kostar den 5290 kronor och för tusenlappen mer får man 12/512GB – men i skrivande stund är det ett specialpris på den större modellen som då landar på 5790 kronor. Oavsett specialpris eller inte, självklart är den större modellen att föredra – även om en normalanvändare knappast märker någon skillnad. Men det känns bättre om inte annat, bortsett för plånboken.
Med i priset ingår inte en laddare och har man inte en 80 watts-laddare sedan tidigare går Oneplus-laddaren på 499 kronor. Det är ju en lite sur extrakostnad, men det ska göra att vi inte få så mycket onödig elektronik producerad.
Summan av kardemumman
Om man bara ser till vad telefonen levererar så räcker det som anledning till att rekommendera telefonen, om man sedan blandar i prislappen gör det att den blir ännu attraktivare.