Oneplus Watch 3
Ingen leksaksdesign
Så kallade smarta klockor ser ofta ut som leksaker, som något man fått i en sån där griparmsmaskin där man försöker lyfta upp bollar med olika innehåll. I jämförelse med klassiska armbandsur har de sett riktigt fjuttiga ut. Oneplus Watch 3 har dock lyckats bra med att se ut som ett armbandsur och är inget man behöver skämmas över.
Versionen vi har heter Emerald Titanium och har ett grönt armband. Den ser kort och gott sportig ut. Den är relativt stor, 47,6 mm, vilket kan göra att vissa kan uppfatta den som Flavor Flavs klocka nästan. Okej, inte så stor, men det underströk poängen. Personligen gillar jag rejäla armbandsur, så den är i min smak. En sak som kan ställa till problem på grund av sin storlek är om man vill hålla koll på sömnen. Sover man med händerna i närheten av ansiktet, till exempel om man sover på mage, kan det bli obekvämt.
I och med att klocka är så pass stor är skärmen självklart det också och det gör att det blir lite lättare att hantera appar utan att superkoncentrera sig. De flesta reklambilderna visar en klassisk urtavla, men jag valde att ha en mer digital version. Jag tycker kort och gott att den är lättare att se – på något vis blir avsaknaden av djupet mot en mekanisk urtavla svårare att avläsa. Enligt mig som sagt.
Insidan som räknas
Som alltid är det vad klockan kan göra som är det mest relevanta för smarta klockor. Oneplus Watch 3 har funktioner så det räcker och blir över. Allt det man kan förvänta sig med tidtagning, pulsmätning, sömnövervakning, kroppstemperatur och hälsokontroll med mera. I och med att det är poppis att hålla koll på sin träning erbjuder klockan en massa sportlägen där bland annat löpning, cykel, skidåkning, tennis, simning, gång och hopprep med flera. Varje sport har flera saker som mäts och man kan nog nörda ner sig rätt rejält. Den har IP68-certifiering som gör att man inte behöver oroa sig för svett eller att simma med den.
Exakt GPS
Det här är något som inte testats, men klockan använder dubbla GPS-frekvenser med både L1- och L5-bandsignaler. Det här ska ge en ännu mer exakt position oavsett om man är omringad av skyskrapor eller i en djup skog med hjälp av antennplacering och en algoritm som ger en starkare signal. Varför det inte testats beror främst på avsaknaden av skyskrapor – vi har inte ens en där testen är gjord.
Batteriet imponerar
Med alla dessa funktioner krävs det ett bra batteri för att klockan ska gå att använda som en klocka och inte som något man har på sig några timmar likt ett smycke. Vi har testat klockor som imponerat, men de har klarat av max ett dygn. Oneplus Watch 3 sätter dessa klockor i skamvrån med fem dagars användning med sitt kiselbatteri enligt Oneplus. Vi har använt den en bra bit över en vecka, men då bara som en klocka och inte gjort några tidtagningar eller annat. Dock kollat puls och lite annat dagligen. Så kort och gott, batteriet imponerar och utklassar många andra klockor. Skulle man glömma att ladda så ger 10 minuters laddning runt en dags användning.
Laddaren är en fyrkantig sak som fastnar med magnet. Den är liten och lätt att ha med sig och ett plus är att man kan koppla in den på valfri USB-C-sladd. Dock hade det ju varit mycket trevligare att ladda direkt i klockan, men det här är en bättre lösning än många andra valt.
Ohealth
Allt som klockan samlar in när det gäller hälsa kan man kika på antingen via klockan eller lite lättare på Ohealth-appen. Appen är också den man behöver också för att göra diverse saker, så som att byta display bland annat.
Summan av allt
Oneplus Watch 3 är kortfattat en bra klocka som klarar allt man kan förvänta sig från en smart klocka och den gör det dessutom mycket längre än de flesta konkurrenter med hjälp av sin imponerande batteritid. Lägg till att den är snygg dessutom. Det här gör att Oneplus Watch 3 är en klocka vi varmt kan rekommendera.