Samsung Galaxy S25 Ultra
Samsung S25 Ultra är en stor telefon och det kan man inte sticka under stolen med. Måtten är 16,28 cm på höjden, 7,76 cm bred, 82 mm tjock och den väger in på 218 gram. Nu är den inte större än andra märkens telefoner, men i och med att den har väldigt raka kanter uppfattas den som stor när man håller den i handen.
Nyheterna är på insidan
Om vi börjar med att titta på själva telefonen är det lite av en kopia av sin föregångare och även om det är en enormt bra grund att stå på så är det lite trist. Insidan bjuder på en bättre processor i form av Snapdagon 8 Elite, vilken i skrivande stund är det bästa som går att erbjuda. Normalanvändaren har dock ingen större nytta av det, mer än att den optimerar saker och det kan öka batteritiden bland annat.
Den absolut största nyheten återfinns i mjukvaran. Telefonen har mängder av artificiell intelligens och man kan använda AI på diverse olika sätt. Det som är det första som man lägger märke till är nog vad man kan göra med fotografier. Till exempel att trolla bort något från bilden, men framför allt att flytta runt människor som man även kan justera i storlek. Kan man inte dunka i basket kan man göra det med hjälp av S25, eller varför ställa sig på ett biltak? Man kan manipulera bilderna och det är kort och gott kul att leka med. Det finns det mängder av AI-funktioner som gör att bilderna blir bättre rent kvalitetsmässigt.
Utöver det finns det en massa AI som faktiskt fyller en funktion, så som att säga till telefonen att man ska lägga in något i kalendern med mera. Det finns så mycket AI i telefonen att vi det nästan blir lite överväldigande. Är allt nyttigt kan man väl fundera på, men ju fler saker det finns desto större chans att det finns något som passar just dig.
En sak som man kan fundera på är huruvida att använda AI kommer att kosta framöver, vilket den här texten på Samsungs hemsida antyder; ”Användning av AI-funktioner sker utan extra kostnad under 2025. Köp kan krävas efter den kostnadsfria perioden. Datum, tillgänglighet och stödda funktioner kan variera beroende på app och land.” Det känns ju faktiskt lite sådär, men är väl egentligen inte konstigare än att ett års streaming-abonnemang ingår när man köper en tv. Hur man än vänder och vrider på det, väljer man S25 Ultra för dess AI-funktioner kan man bli negativt överraskad i januari 2026.
Användargränssnittet
Telefonen rullar på Android 15 och Samsungs One UI 7.0-gränssnitt. Gränssnittet gör mycket av telefonens upplevelse och det är lättanvänt, vilket är vad man kan önska sig. Om man inte hänger upp sig på något kan man nästa säga att tillverkaren lyckats – och här finns inget att hänga upp sig på direkt. Klart att allt inte passar alla, men det mesta passar de flesta.
Skärm
Skärmen var jättebra förra året och den är fortfarande jättebra. Den har en yta som hanterar reflexer bättre och det är perfekt om man använder telefoner i starkt ljus. Skärmen imponerar som sagt och är en fröjd att kolla på film på eller spela spel. Den rullar upp i 120 Hertz och mäter 6,9 tum. För att spara på batteri justeras skärmuppdateringen beroende på vad man gör med telefonen, man behöver kort och gott inte 120 Hz hela tiden.
Vill man nu inte sitta där och peta på skärmen med sina fingrar, så har telefonen en pekpenna som man smidigt drar ut ur telefonen. Den har ingen blåtand i S25, vilket en i S24 hade, med det gör rätt liten skillnad såvida man inte vill använda den som avtryckare när man tar foton.
Kamerorna
Det är svårt att vara annat än imponerad av kamerorna, så skulle man kunna summera det. Telefonen klarar av alla sorters ljus och som med så många andra telefoner blir nattbilderna himla tjusiga. Den zoomar upp till 100 gånger, men resultatet med så mycket zoom är nog inget att skryta om. Men den zoomar bättre än de flesta som vi testat och så länge man håller sig under 50 gånger blir man allt som oftast nöjd med resultatet. Video grejar den också på ett ypperligt sätt. Allt som allt när det gäller bilder och video är S25 Ultra en lysande telefon för kreatörer – säger vi med en normalanvändares bildkunskap. Som vi var inne på ovan, med lite tur så kan AI göra bilderna ännu bättre om det skulle behövas.
Kamerorna sticker ut på baksidan och de svävar runt i fem egna små öar. Kanterna är rätt markanta och fastnar lätt i fickorna. De drar också till sig skräp längs kanterna. Som med många andra mobiler blir det lite smidigare att ha att göra med om man har ett skal då det jämnar ut kamerorna. Dock blir telefonen lite mindre snygg och det gäller extra mycket när man har en telefon som Ultran, vilken har ett titanfinsih. Sedan blir den också större.
Spel
Som vi brukar poängtera klarar de allra flesta telefoner av de spel som finns släppta och det behövs inte en flaggskeppstelefon för att spela dem. Så att spelen skulle flyta på som smör är inte direkt förvånande. Nu vill jag poängtera att vi spelar som lekmän, vi är inga e-sportproffs och det är med det i bagaget som vi spelat och hittar inget att klaga på. Eller jo, det gamla vanliga, det borde vara ett 3,5 mm-uttag för att undvika lagg – och även för att rädda världen från ett par onödiga batterier.
Batteri
Samsung har inte likt några konkurrenter satsat på kisel-kolbaserade batterier, utan kör på med samma som i föregångaren. Nu klarar telefonens 5000 mAh-batteri en bra bit över en dags användning för en normalanvändare och då kanske det inte behövs? En annan sak som skiljer mot många andra flaggskepp är snabbladdning. De tävlar ofta med en massa watt för att ladda snabbt och frågan är om det behövs när telefonens batteri räcker så länge. Samsung verkar inte tycka det behövs och maxar ut på 45 watt och det innebär att man hinner ladda två Oneplus 13 under tiden man laddar en S25 ungefär. Men som sagt, räcker telefonen hela dagen spelar det inte så stor roll.
Det kostar att ligga på botten
När man ligger topp förefaller allt vara gratis, därav rubriken. Samsung Galaxy S25 Ultra är en dyr telefon, det går inte att komma runt det. Om man går efter ordinarie prislapp kostar telefonen vi testat över 20 000 kronor och det är hur man än vänder och vrider på det mycket pengar för en telefon.
Summan av kardemumman
Om man sväljer priset och bara ser till telefonen är det en riktigt bra telefon som klarar allt man kastar på den. Samsung kommer att uppdatera telefonen i sju år framåt, vilket är jättebra. Allt som allt kommer knappast någon vara besviken på telefonen. Väljer vi att bland in prislappen, då finns det alternativ som kostar hälften så mycket och är i princip är likvärdiga. Sen är det ju frågan om det här med kostnader i framtiden för AI. Nu tittar vi på telefonen och inte priset – och då är Samsung Galaxy S25 Ultra en riktigt bra telefon.