Visste du att...

Vi är på Gamescom i Köln

Gamescom 2024

Större än förra året, men mässan känns ändå inte lika stor som den var innan pandemin.

Mässan summerad
Det finns en väldans massa videos där man kan se nya spel som premiärvisades på mässan eller i anslutning till mässan. Vi tänkte i stället bara summera hur mässan var som mässa och inte vad som visades.

Affärssidan, det vill säga den som kallas Business to Business – eller B2B oftast – har växt med antal utställare. Det är där som media får se saker i lugn och ro i jämförelse med den stora publika hallen. Det är även där som saker visas bakom stängda dörrar, det vill säga saker som bara media får se och inte visas upp publikt. Det är de spelen som oftast är hetast och de som man vill se – för man kan inte se dem någon annanstans.

B2B-avdelningen har fler utställare har mässan meddelat och det är väldigt många länder som visar mindre spel som utvecklats där. Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Brasilien, Kanada och Italien med flera. Vi skulle kunna göra listan lång – enormt lång… men ni hänger med. Alla länder var typ där, men i de hallarna som är lite klurigare att gå till. I de mer lättillgängliga hallarna återfinns de stora företagen så som Xbox och Ubisoft med flera.

Publika mässhallarna
Även här sa det att det var fler utställare, men det var inte större till yta. Så man kan spekulera i att fler företag ställde ut, men att det var många små. En av de största hallarna var helt stängd och den brukar vara öppen. Det är också den som brukar vara vägen till utomhusområdet. Så när man tittar på mässan i antal hallar och yta så är den fortfarande mindre än innan pandemin.

Det gör nu inte att besökarna inte kommer dit och det var som vanligt helt galet med folk. Har man möjligheten att besöka den publika delen på onsdagen då den bara är tillgänglig för B2B-besökarna så är det en vinst. För när allmänheten släpps in blir det trångt och köerna för att spela något är långa.

Till skillnad från mässorna i USA så finns det inga ljudnivåbegränsningar och det gör att Gamescom alltid är en högljudd mässa. I många montrar finns en DJ och någon som hoppar in med mikrofon för att skrika ut massa fraser som inte förstås – såvida man inte kan tyska självklart.

Allt som allt så finns det mycket att titta på, men det är en jobbig mässa med allt folk, trängsel och ljudnivå. Det gör att varje år så är det riktigt skönt att åka hem, men sedan kommer entusiasmen tillbaka i juli nästa sommar.