Visste du att...

Test: Oneplus Nord 4

Oneplus Nord 4

Vi tittade nyligen på Nord CE4 Lite och det här är – skulle man kunna säga – storebrodern till den.

Metall
Formen är densamma som i Nord CE4 Lite, det vill säga att den liknar en Iphone en hel del. Kanterna är raka och det gör att den känns robust att hålla i och kanske är lite klumpig om man är van med mer rundade kanter. Ett stort plus är att skärmen är platt, det gillar vi. Chassit är det första som Oneplus släppt som är helt i metall och det ger en attraktiv telefon.

Telefonen har en Snapdragon 7 Plus Generation 3-chip som ger en telefon som klarar det mesta, inklusive att spela spel. Skärmen är en Amoled med upp till 120 Hz på 6,74 tum som toppar 2150 nits. Skärmen har också Oneplus Aqua Touch, som innebär att man kan trycka på den även om det regnar. Väldigt praktiskt om man nu måste använd telefonen i nederbörd. Det kombineras med IP65-klassning som innebär att den är spolsäker – men simma inte med den.

Den väger in på 199,5 gram, 7,99 mm tjock, 16,26 cm lång och 7,50 cm bred. Den är relativt stor och de raka kanterna gör som sagt att den känns lite klumpig, men det är ingen koloss. Batteriet är på 5500 mAh, vilket räcker och blir över för de allra flesta. Behöver man ladda så gör man det med en 100 watt laddare och man har snabbt toppat upp eller till och med laddat telefonen fullt.

Spel
Telefonerna brukar ofta visa färg när man spelar, för det är oftast spelen som kräver mest av telefonen. Jag spelade ett gäng med olika spel, men brukar ha PUBG och det rullade på hur bra som helst – och slutade med en vinst. Är man en proffsspelare kommer man säkert att ha saker att klaga på, men är man en sådan köper man nog den dyraste telefonen man hittar och inte en mellanklasstelefon å andra sidan.

Bilder
Det är få mobiltelefoner som levererar dåliga bilder och det är klart att man kan se skillnad mellan de bästa och en mer plånboksvänlig, men för en normal användare levererar den bra bilder. Inget att klaga på kort och gott, resultatet av de bilder som plåtats under testen har varit bra rakt igenom – för en lekman. Samma gäller videos.

Användargränssnittet
Oneplus har ett av de bättre användargränssnitten och i kombination med Android 14 blir det ett av telefonens – och alla nyare Oneplus-telefoners – stora plus. En annan bra sak är att Oneplus utlovar fyra års Android-uppdateringar och säkerhetsuppdateringar i sex år. För de som tänker behålla telefonen i några år är det en mycket god nyhet.

Irriterande
En sak är lite irriterande, även om Oneplus säljer det som att det vore något bra. De har förinstallerade appar och det är så mycket skräp att det bara är surt att sitta och avinstallera allt.

Pris
Oneplus är kända för att leverera bra telefoner för oväntat bra pris och Nord 4 är inget undantag. 7290 kronor är ordinarie pris för 16 GB arbetsminne och 512 GB lagring, men slår du till nu får du den för 6790 kronor och då får du dessutom välja en bonusprodukt som är en Tumi bärväska, Buds 3 Pro lurar, 100 Watt laddare eller ett skal. Skulle undertecknad välja så skulle jag nog ta laddaren då inte alla sitter på en 100 Wattare, men annars lurarna. Både laddaren och skalet kan man dock köpa med 30 procents rabatt just nu.

Oneplus Nord 4 imponerar och är en högst kompentent och prisvärd telefon. Slår man till nu med rabatt så är det lite av ett klipp.