Visste du att...

Test: Oneplus 12

Oneplus 12

Ett år och en ny telefon. Lite bättre på allt och lite dyrare.

Telefoner idag
Dagens telefoner som man kan kalla flaggskeppstelefoner är i princip alltid bra. I spelens värld kunde man prata om hur snyggt ett spel var för många år sedan, men nu är nästan alla spel snygga. Det är lite samma med telefoner nu för tiden och nästan alla telefoner är bra. Sedan finns det de som är ännu bättre, men skillnaden mellan en bra telefon och en fantastisk inom ett prisklassegment är inte så stor.

Vänster sida
Den vana Oneplus-användaren vet att slidern, det vill säga skjutknappen som går från ringsignal till vibration till tyst sitter på höger sida. Den justerar man i fickan utan att någon märker att man glömt stänga av telefonen när man knallar in på möte eller en biosalong. Slidern är fantastisk och en av de bästa sakerna med Oneplus. Nu är den borta – från högra sidan. Den sitter numera på vänster sida. Det känns lite jobbigt då muskelminnet gör att man söker efter den på höger sida, men man vänjer sig snabbt. Varför har de bytt sida? Anledningarna som jag har läst är att man har flyttat volymen till höger sida från vänster då det blir bättre när man spelar att ha den lättare tillgänglig.

Spela
När vi ändå pratar spelande så är jag alltid lite besviken på att de inte har ett 3,5 mm-uttag då ingen vill riskera ljudlagg när man spelar och när det inte erbjuds tycker jag personligen att det är lite fånigt att berätta hur mycket man satsar på spelandet. Lite skådespel för gallerierna. Men för den stora massan är det inte ett problem.

Att spela på Oneplus 12 är en angenäm historia annars. Hårdvaran gör att allt flyter på finfint och skärmen är riktigt bra. Bättre hade varit om skärmen inte spillt över sidan då greppet blir sämre. Baksidan i det marmorerade gröna materialet är dock förvånansvärt greppvänligt, så det kompenserar lite där. Att den väger 220 gram gör väl att den inte känns så smidig alla dagar i veckan dock.

Kameradelen är stor och den gör att telefonen får en obalans nar man spelar. När telefonen används som telefon, eller som en surfenhet kanske man ska säga med dagens användare i åtanke, märks det inte fullt lika mycket, men när man spelar och håller den i sidled är det en annan femma. Klart att den utstickande delen ger spelaren en greppyta, men vikten jobbar emot en under längre spelsessioner. När jag spelade PUBG från början till slut – japp, Winner Winner Chicken Dinner – så blev det mer markant mot slutet av spelandet. Själva spelandet var som schmööör dock.

Oneplus 12 har även tänkt på att det är bra med uppkoppling och har därför tre speldedikerade antenner av sina 16 som finns runtom i telefonen. Det ska göra att man slipper den typen av lagg. Att de sitter runtom telefonen gör också att man inte dämpar dem med sina händer lika lätt.

Summering för spelandet; Senaste Snapdragon-processorn, skärmen har 120 hertz skärmuppdatering, supersnabba minnen, 12 eller 16 GB arbetsminne och avancerad kylning gör att spelandet blir en fröjd.

Batteri
Spelande äter batteri och det gör väl de flesta aktiviteter som man ser medpassagerarna på de kommunala färdmedlen sysselsätter sig med. Batteriet räcker till att börja med länge och Oneplus kombinerar det med snabb laddning. Batteriet är på 5400 mAh och skulle man behöva ladda det från noll till 100 procent tar det 26 minuter med den medföljande laddaren på 100 watt. På 11 minuter når man 50 procent och det klarar det mesta för användaren. Vill man ladda trådlöst går det också ruskigt snabbt, men då med 50 watt. Det är för övrigt snabbare än många konkurrenters snabbladdare – om man nu kan kalla dem det i jämförelse.

Kameran
Att ringa på en telefon är i princip sekundärt numera och det som är viktigast är att den kan hantera allt surfande och appar på bästa sätt samt ta bra bilder och video. Oneplus jobbar med kinaägda svenskmärket Hasselblad för att ta fram den bästa mjukvaran för kamerahårdvaran. Proffsfotografer hittar säkert något att klaga på, men för en lekman är kameran lysande. Nattläget är en vinnare om man vill ta bilder som andra nästan häpnas över. Det finns massor med lägen att använda, men allt som oftast är standardläget bra nog. All hårdvara gör att nattläget är snabbare än någonsin att använda dessutom.

Oneplus 12 i ett nötskal
Man kan inte bara hoppa över alla data, men man kan skära ner på det lite och bara inkludera det som känns relevant. Så här kommer lite information som kanske någon vill veta innan man slår till.

Storleken är 6,82 tum med en maxupplösning på 3168×1440 pixlar. Vikten är som sagt – hela – 220 gram.

Android 14 med Oneplus egen variant, vilken är bra och en av de bästa Android-versioner på marknaden skulle jag nog säga. Processorn är Snapdragon av generation 3 som är det bästa som finns just nu. Grafiken skönts av Adreno 750 och allt snurrar på enormt bra via 12 eller 16 GB arbetsminne. Lagringen som erbjuds är 256 eller 512 GB – även där med den senaste och därigenom snabbaste tekniken. Batteriet som sagt 5400 mAh fördelat på två parallella batterier för att möjliggöra den enormt snabba laddningen. Bluetooth 5.4. Video upp till 8K med 24 bilder per sekund, medan 4K, 720 och 1080 kan köras i 30 eller 60 fps. Telefonen klarar e-sim-kort, vilket gör resor utomlands smidigare när man har data redan när man landar såvida svenska telefonoperatören tar hiskeligt mycket pengar för nästan ingen data alls.

Bra pris men ändå dyr
Telefonen finns i grönt och svart. Prislappen landar på 11490 kronor för 12/256 Gb och 12490 kronor för 16/512 Gb. Det senare priset är rabatterat och enligt hemsidan är ordinarie pris 13490 kronor.

Allt som allt
Oneplus 12 är ett mycket bra köp och i vanlig Oneplus-anda får man mycket för pengarna – även om det är mycket pengar för en telefon, för det kan man inte komma undan. I jämförelse med andra flaggskärmstelefoner ligger den betydligt bättre till prismässigt ska dock tilläggas. Den har det senaste av det mesta och ska man köpa en ny telefon idag är det ett av de bästa valen bland flaggskeppen på marknaden.