Visste du att...

Vi besöker Twitchcon i Las Vegas

Twitchcon 2023

I år har Twitchcon flyttat till en ny stad och det är till ökända Las Vegas.

Öken
Twitchcon är en mässa som flyttat runt lite i USA. Allt började i San Francisco, för att sedan bege sig till San Diego, San Jose, Long Beach och sedan tillbaka till San Diego igen. I år blev det ny stad och det är som sagt i Las Vegas.

Den gigantiska mässanläggningen Las Vegas Convention Center är platsen där det händer i år. Det är dock inte i den klassiska delen, utan i en relativt nybyggd och lite mer glasig byggnad som inte fanns här för tre år sedan då vi var på CES senast.

Rätt duktig kö när mässan öppnades. Det här är bara en femtedel av kön dessutom.

Avsaknaden av spel
Gemensamt för alla åren som mässan ägt rum har varit att spelen inte alla är i fokus och att det till och med är en bristvara. 2023 är inget undantag. Det finns några spel, men de går att räkna på en hand i princip. Sedan kan man se några spel så som Fortnite och liknande i vissa bås där utställarna behöver något att visa på den utrustningen de visar upp – till exempel på datorer eller skärmar.

Annars är det primär saker som kan vara bra för nästa generations streamers; mikrofoner, program som gör din sändning snyggare, ljudprogram och annat nyttigt. De stora sponsorerna med stora montrar är de som vill nå ut till målgruppen, vilka nog är i princip helt ointressanta för besökaren som bara går in och roffar åt sig gratisprylar. Det är nog ingen som kom till Twitchcon för att titta på vad biltillverkaren Honda och telefonoperatören Verizon håller på med. Doritis är också där, men de ger bort sina chips och blir direkt ett bra inslag som man kan besöka flera gånger per dag.

Dunkin Donuts håller på att att utvärdera energidrycksmarknaden och testar smaker på plats. Om det nu är sant så är det smart av dem både för att styrka varumärket mot gamers, men också för att se vilka smaker som… faller i smaken. Vi har testat på några av dem, men ingen har frågat oss något efter som får känslan av att de testar smaker som rätt otrolig. Ja, såvida de inte kör med någon form av tankeläsning. Det är ju i och för sig Amazon som ligger bakom mässan och de brukar ju nämnas som en av de som vet allt om sina kunder, så vem vet.

Kändisar inom citattecken
Det som är viktigast för besökarna är nog att de får träffa sina favoritströmmare. De så kallade Meet and Greet innebär att det sitter en personlighet vid ett bord och sedan får man köa för att träffa denne, utbyta några ord och ta en bild. Hundratals personer köar för det här. Sedan om man har tur springer man på dem runtom på mässan och kan göra samma sak utan att köa. De som inte har ett stort namn får jobba lite annorlunda och då kör de rätt spontana möten på någon allmän yta med sina tittare. Det går lite klungor varstans fortlöpande under dagen och man ser snabbt att någon med ett lila sträck på sin besöksbricka, vilket betyder att man är en Twitch Partner, står i centrum och andra färger på brickan stor runtom i klungan. Det är färgen som påvisar hur viktig man är och lila är viktigast.

Partners
Det finns en speciell yta för partners där de kan gå och vara sig själva, lite som Norrlandsguld och Norrland. Där får man bara komma in om man är partner och där bjuds det på lite tilltugg och så kan man prata med andra viktiga strömmare. Det blir det naturliga hängstället för partners självklart. Det tar inte jättelång tid innan de mindre viktiga inser var den här så kallade Partner Lounge finns och utanför där står de smarta besökarna med en mindre viktig färgkod. Det är ju där som alla partner går in och då kan man passa på att säga hej och ta den där bilden man åkt hit för.

Det är skillnad på partner och partner
Självklart är partners olika stora och även där är det en segmentering av vem man hänger med och så vidare. De största namnen dyker inte ens in i partner loungen får man känslan av, utan de gör sin sak som de oftast fått betalt för och sedan drar de vidare.

Allt som allt
Twitchcon är inte en bra mässa för en spelare, utan det är en mässa för de som vill veta mer om kringutrustning och framför allt för de som vill träffa de som de annars tittar på via Twitch. Mässbiljetten kostar runt 2600 kronor för tre dagar och det är då banne mig inte speciellt billigt.

Mässan hade mått bra av att öppna upp en yta för spel. Addera en hall där bara spel finns och det behöver inte vara för att få dit de stora drakarna, det hade varit minst lika kul om det varit ett helt gäng indispelsutvecklare. Kanske till och med roligare. Nu kommer ingen från Twitch att läsa den här artikeln, men det är nog fler som tycker samma sak. Eller det är det, jag skulle kunna nämna ett gäng med stora strömmare som summerat det som att ”mässan är skit, men det är kul att träffa community och andra strömmare”. Så med lite tur kanske Twitch hör det från något relevant ställe och adderar. Å andra sidan har den kritiken funnits från första början och det har bara blivit färre och färre spel från gång till gång – så knappast är nog gissnignen.

Det är dock kul att vara i Vegas. 30-35 grader varmt varje dag känns som en bra sak efter ha lämnat ett rätt kallt Sverige. Får se var mässan arrangeras nästa år, men en gissning är nog att de behåller den i Vegas i alla fall en gång till.