Visste du att...

Vi är på Gamescom i Köln

Gamescom 2023

På onsdagen var det business och sånt som hade tillgång till mässan, men det gjorde inte att det var lite folk där.

Torsdag
Det är idag som mässan sparkar igång på riktigt och köerna är som vanligt helt galna. Vi gjorde oss själva en tjänst och försökte se allt igår när det var affärsfolk och media som hade tillgång till mässan. Idag när allmänheten är på plats blir köerna enorma och trängseln är högst påtaglig.

Gamescom är tillbaka
Redan förra året var mässan återhämtad till stor del efter Covid, men det gapade tomt i en del hallar och det gör det även i år. Det känns som att branschen har åkt på nästa smäll då världen är som den är och allt blir dyrare. Några företag som haft stora montrar är inte alls på plats, till exempel THQ Nordic. Såvida vi nu inte missade dem. Xbox har dock utökat sin närvaro och har den starkaste strålkastaren på Starfield.

Svenska spel
Vi håller som vanligt ögonen öppna för svenska spel och vi har garanterat missat massor, men de vi sett på plats i offentliga ytan är Payday 3 och GTFO. Där bara media och affärsfolk kommer in finns bland annat ett Vampire the Masquerade, Vermintide 2 och Darktide. Även en massa svenska företag som riktar sig mot utvecklare på ett eller annat sätt.

Även på den så kallade Biz-delen är det lite tomma utrymmen, vilket säkert även det beror på lågkonjunktur. Oavsett var man befinner sig ser man väldigt få masker. Det är någon här och där, men man kan konstatera att spelare lagt viruset bakom sig. Klart att det gör skillnad genom att man var tvungen att använda mask på kommunala färdmedel och det kravet är borta i år.

Besökssiffror
Vi har självklar inga besökssiffror än, men vi skulle nog kunna göra en kvalificerad gissning på att det kommer vara fler besökare än förra året, men inte uppe i siffrorna som var 2019. Men vem vet, vi kanske har fel och även om utställarna inte är tillbaka kan mycket väl publiken vara det.