Visste du att...

Test: Oneplus 11

Oneplus 11

Det var inte länge sedan Oneplus 10 dök upp och det är en högst relevant telefon fortfarande. Nu är alltså elvan här mindre än ett år efter sin föregångare. Att Oneplus krymper avståndet mellan telefonerna beror förmodligen på att de vill hinna ut före konkurrenterna och med tanke på att det sålts färre mobiltelefoner är det nog en bra plan.

Elvan har allt som tian hade och lite till. Det är saker som är snabbare eller förbättrat på ett eller annat sätt man kan mäta i procent. Alla förbättringar är självklart bra och känns nästan som ett måste när man ser på specifikationerna. Men om sanningen ska fram, äger man en telefon som är några år gammal behöver man knappast byta upp sig. Inte för funktionerna eller kameran med mera, utan i så fall för att man vill se till att ha den senaste mjukvaran då telefonen kan bli lite mindre säker.

Oneplus 11
Under huven hittar man den senaste generationen av Qualcomms Snapdragon 8 i kombination med 16Gb arbetsminne och blixtsnabb lagring, vilket gör den ytterst – ytterst – kompetent. Inte för att allt det här behövs om man ska vara ärlig, men det gör att telefonen klarar allt och kommer att göra det flera år framåt. Den vackra ALMOLED-skärmen som är 6,7 tum med en 2K-upplösning som flyter på i upp till 120Hz.

5000mAh
Kraftfullare hårdvara gör även att det går åt mer batteri, så därför återfinns ett 5000mAh under skalet. Det är uppdelat i två enheter för att man ska kunna maximera laddningen. 100 Watt laddar Oneplus 11 med och det gör att man får lägga runt 25 minuter för att få en fulladdad telefon. Det är självklart bra med snabb laddning och man saknar det när det inte finns, men de allra flesta laddar över natten och då gör det liten skillnad om det är 25 eller 60 minuter för att nå fullt batteri. Smart laddningsteknik gör at telefonen inte laddar fullt under natten och toppar upp den närmare den tiden som man tar ur den ur laddaren. Telefonen lär sig dina rutiner.

Telefonen optimerar mer än laddningen. Skärmen rullar till exempel inte i 120Hz hela tiden, utan den justerar sig efter hur telefonen används. Tittar man på en bild eller något annat som inte kräver en smidigt flytande skärm sänks skärmens uppdateringshastighet. Som lägst rullar den i 1Hz. Det gör att telefonen bara använder den energin den behöver för tillfället och det innebär att man får ut en längre batteritid.

Ain’t it Cool
När man väl gör något mer avancerat med telefonen, vilket oftast innebär att man spelar något lite mer krävande spel, blir telefoner ofta rätt varma. Det motarbetar Oneplus med ett kylsystem som har ett rätt komplicerat namn, men det gör att värmen fördelas och minimeras.

Högtalare är en sak som jag personligen inte bryr mig om över huvud taget. Klart att det är bra att det är bra ljud och att man sedan kanske vid tillfälle kan visa något för flera personer samtidigt. Men där slutar nyttan och användningen. Använd hörlurar…

Bilder – stilla och rörliga
En telefon är ju knappt en telefon numera. Samtalen är förmodligen få för många och appar och kameran är det som används mest frekvent. Det är också anledningen att det läggs så mycket krut på den upplevelserna och Oneplus har satsat en stor summa på samarbetet med – före detta – svenska Hasselblad. Ingen kamera blir bättre än sin mjukvara, så det funkar inte bara med att sätta in saker som ser bra ut på pappret. Med hjälp av Hasselblads erfarenhet och kunskap har de tillsammans tagit fram en riktigt bra kamera.

För att vara ärligt så är det få telefoner som har dåliga kameror och för en lekman kan nog alla vara bra nog såvida det inte är någon oskarp smörja den producerar. När man sedan ser bilder tagna sida vid sida ser man självklart skillnad, men då hamnar också bilden i betraktarens ögon. Gillar man när det är fylligare färger eller vill man ha det återgivet på ett naturligare sätt. Vare sig när det gäller ljud eller bild är jag någon form av proffs, men jag tror jag har ett bättre öga än öra – dock fortfarande på hobbynivå. Jag tror att de flesta användarna ligger på liknande nivå och för de som kräver perfektion kan det bara rekommenderas att testa själv.

Att kunna välja det breda läget när det behövs för en bild är supersmidigt och det ger ibland imponerande bilder med rätt motiv, men det är också superbra när man till exempel bara ska fotografera och inte kan backa för att få med mer i bilden. Så i trånga utrymmen. Oväntat plus. Zooma in är vad det är och funkar bra till en nivå som på alla telefoner. Nattläget är en vinnare och har alltid varit det. Det gör att man ser ut som en proffsfotograf för andra lekmän. Bilderna poppar och ger ett liv som inte ens verkligheten erbjuder ibland. Allt blir banne mig snyggt när det fotas på kvällstid med nattläget. Bilen ser som ny ut, den annars neonbleka pizzerian ser ut som ett lyxhak och en kvarterskrog i Honolulu får 10 miljoner visningar på Google Maps. Nattläget kan med fördel användas inomhus där det är lite sparsam belysning och få fram rätt fantastiska bilder.

Den främre kameran gör sitt jobb. Är man ett Instagram-proffs kan man säkert ha andra åsikter, men det gäller nog de flesta telefoner då krutet läggs på baksida.

Vill man spela in rörlig media, då blir resultatet riktigt bra med all teknik som har kastats in i telefonen. Artificiell intelligens hjälper en att få fram riktigt bra videomaterial – som säkert ingen kommer titta på någonsin. Vi filmar för mycket och lever för lite kan man ibland tycka. Njut av stunden och inte av tanken av hur många du ska visa upp den för senare.

Spela
Att spela går bra på alla dagens telefoner och i princip alla säger att de satsat på det. Här kan man fundera på varför speltelefoner har 3,5mm hörlursjack och proffsspelare vill ha det, men att det skippas på telefoner som denna. Det är lite som att hoppa över en växel på en racingbil. Processor med mera i kombination med mjukvara utvecklad för att ge bästa spelupplevelsen gör i alla fall att allt rullar som det ska. Gillar du spel klarar Oneplus 11 av allt som finns ute nu och garanterat flera år framåt dessutom.

Telefonen
Alla dessa kameror gör att i princip alla moderna telefoner ser rätt så där ut. Föregångaren såg ut som en spishäll och elvan har samma look om in lite mer sofistikerad. Men snygg, nja. I handen ligger den riktigt bra om än lite hal. Sidorna spiller över, men inte jättemycket. Varför tillverkarna ens håller på med överspillande skärmar kan man fundera på, så man får uppskatta när de minimeras i alla fall. Kameraklustret sticker ut nog mycket för att man känner den med handen som en del nog tycker är bra då man får ett bättre grepp och andra ser som lite oskönt då kanterna är relativt skarpa. Här hjälper skal till och med tanke på att telefoner är dyra är det nog en bra sak att investera i för de allra flesta.

En av Oneplus vinnande saker är den så kallade Alert Slidern på höger sida. Den kan man lätt skjuta, det är alltså en fysisk skjutbar knapp, upp och ner för att ändra mellan ringsignal, vibration och tyst. Det låter simpelt och det är det, men det är en funktion som alla Oneplus-ägare använder dagligen. Konstant skulle jag nästan vilja säga. När någon klantig kollegas telefon ringer mitt i mötet kan man snabbt bara dra upp reglaget till tyst utan att någon vet att man var lika klantig själv.

Med så pass vass teknik har Oneplus prutat på några saker för att kunna hålla priset nere och därigenom kanske inta rollen som en utmanare igen. Det som det prutats på är trådlös laddning och IP-klassificeringen som är IP64. Två saker som i ärlighetens namn inte superviktiga – om man nu inte måste ladda trådlöst och jobbar som badvakt?

Priset
Oneplus har alltid varit en utmanare som erbjöd oväntat bra telefoner till ett oväntat bra pris. De tappade lite fokus känns det som, men har på senare tid hittat hem igen. Oneplus 11 ligger riktigt konkurrenskraftigt till prismässigt. Nöjer man sig med 8Gb arbetsminne och 128Gb minne landar man på 9990 kronor. Vill man i stället ha, vilket nog alla vill, 16Gb och 256Gb, då blir det 10 890 kronor. Ärligt talat är det nästan dumt att inte slå till på den större modellen då prisskillnaden är så liten. Det gör också att telefonen håller längre om man inte vill byta så ofta.

Det är fortfarande mycket pengar, men man får mycket för det man betalar. Är det dags att byta telefon är Oneplus 11 ett bra val i telefondjungeln. Den har förmodligen allt de flesta behöver – bortsett från det där jäkla hörlursuttaget – och kommer inte att göra någon besviken.