Visste du att...

Test: Shokz Openrun Pro – benledande hörlurar

Shokz Openrun Pro

När det gäller hörlurar som sticker ut kan det vara så att Shokz tar hem priset.

Bone Conduction
De flesta hörlurar stoppas in i öronen på ett eller annat sätt, eller över öronen för den delen. De så kallade benledande hörlurarna har man framför öronen och de leder sedan ljudet via vibrationer till innerörat. Hela tekniken är fascinerande för att vara ärlig.

Shokz, vilka tidigare hette Aftershokz, har verkligen riktat in sig på tekniken och erbjuder ett brett sortiment av hörlurar för olika ändamål. Openrun Pro som vi har under luppen idag påvisar att de är till för sportaktiviteter – eller att de klarar av dem snarare. På lådans framsida är det en svettig person som ser ut som han precis stannat efter en löprunda, vilket understryker sportigheten.

Utanför sporten
Vi har börjat med att använda Shokz långt från saker som kan klassas som idrott. I stället har vi använt dem i en alldaglig miljö och även för distansarbete. Om vi börjar med mikrofonen, vilken är brusreducerande, så ger den förvånansvärt bra ljud för den man pratar med inomhus. Utomhus är de som de flesta andra lurar med mickarna placerade kring öronen inte fullt lika bra. I en blåsig miljö får man vindljud och när vi testade intill Bottenviken i Norrbotten blåste det nog mycket för att det inte gick att genomföra ett samtal på ett acceptabelt sätt.

Ljudet
Ljudet är självklart den viktigaste faktorn för hörlurar, men med benledande lurar blir inte ljudet lika bra som de man har i själva örat. De har de emot sig på en gång, men de vinner på andra områden och har via dessa hittat sina användare. I och med att man inte har lurarna i öronen blockerar de heller inte ljudet utifrån. Det gör att man kan ha koll på sin omgivning och kanske slipper bli påkörd av en bil man inte hörde. Det innebär också att man inte har något som påverkar balansen, vilket inear-lurar kan göra.

För att återgå till ljudet. Openrun Pro bjuder på ett klart ljud vid samtal och samma sak gäller även för musik. Även om lurarna har en förbättrad basfunktion är det ljust basen som inte levererar till fullo. Om man krämar på allt vad det bara går börjar lurarna vibrera och kittlar nästan.

Bekväma
Lurarna är så lätta att när man har dem på huvudet kan man nästa glömma bort att man har dem på sig. Det blir lite som när man använder en keps, den är där men det är inget man tänker på. Det gör att till skillnad från många andrar lurar kan man ha dessa på sig i timmar utan att åsamka någon form av ömhet.

Joggingrunda
De är som sagt riktade mot sport och då är det rätt passande att testa dem för det ändamålet. Det mest extrema sportutövandet som testpanelen kan bjuda på är jogging. Så sagt och gjort, ut på en runda på varierande underlag som bjuder på varierande ljud utöver det kanske lite väl högljudda flåsandet.

Lurarna gör att man hör sin omgivning och inte missar något, inte heller sin egen andning som man ibland inte vill höra hur den låter. Man hör underlaget och man är varse om allt som händer i sin omgivning. Ljudet från musiken, vilket vi lyssnar på under rundan, är klart och man hör det tydligt. Med många andra lurar brukar det bli rätt öronbedövande ljud då man tenderar att skruva upp ljudet lite väl mycket för att tona ner eller helt radera omgivningen. Det händer inte med Openrun Pro. Det här är kanske en vattendelare, om man vill vara varse om sin omgivning eller helt vill stänga den ute.

Under joggingrundan som varar lite över en timme sitter lurarna på plats och de ställer inte till med något problem alls. Inte ens när det blir ett hastigt stopp för att knyta om ena skon. I och med att den är IP55-klassade klarar den svett och även damm, men man ska inte duscha med dem.

10 timmar
Batteritiden är 10 timmar och det tar en timme att ladda. Laddningen sker via en speciell kontakt som är magnetisk. Den fastnar själv, vilket inte är så förvånande i och med en magnet i och för sig, och är väldigt lätt att hantera. Det som är lite dumt med det är att det krävs en speciell sladd i stället för första bästa USB-C-kontakt i omgivningen. Det är plötsligt som att ha men Apple-proudukt.

Inte för alla
I och med att det är ett par så pass unika hörlurar är det inte alla som gillar dem. Har man problem med att ha saker i eller över örat är de perfekta. Gillar man att ha lurar som man knappt märker av är det samma sak. Vill man vara varse om sin omgivning, samma sak där också. Vill man ha ett fylligare ljud, då är de inte första valet.

Benledande hörlurar hittar sina användare och de som gillar dem gillar dem verkligen. Av de lurar vi testat i genren är de här de bästa, men även bland det dyraste.