Visste du att...

Test: Oneplus 10T

Oneplus 10T

Den senaste telefonen från Oneplus tar tillbaka T-modellerna som försvann efter 8T för ett par år sedan.

Oneplus har släppt många telefoner på senare tid och en av de kanske lite mer oväntade är 10T då det inte var länge sedan Oneplus 10 Pro släpptes. Tidigare har de släppt två modeller samtidigt, så som 9 och 9 Pro. Med 10-serien lanserades det bara en Pro-version och man skulle nästa kunna se på 10T som den mindre modellen av 10:an, men det stämmer inte då den har nyare processor bland annat. Det gör att 10T är en svårplacerad telefon bland de andra i Oneplus-familjen. Bättre på vissa saker och sämre på andra.

Telefonen
Om man börjar med att titta på telefonen har den till att börja med platt skärm, något som alla telefoner borde ha. Skärmar som spiller över är svårare att hålla, går lättare sönder och enda vinningen är väl att tillverkarna kan addera lite yta att skryta med. Kamerorna är stora, men de har fått en bättre integration genom att baksidan höjs till samma nivå som kamerorna. På 10 Pro var det en tydlig kant och det här är att föredra. Sidorna är av plast och det tar bort en del av premiumkänslan, men något man kan leva med. Baksidan finns i två versioner, vi har kikat på den som heter Jade Green och det är en gröntonad spegel som attraherar fingeravtryck i massor.

Utan slider
Telefonen är bekväm i handen ser i största allmänhet bra ut och ser ut som telefoner gör över lag. Det som sticker ut negativt är det som saknas, och för en gångs skull är det inte 3,5mm uttaget jag tänker på – även om det saknas det också. Det mest udda valet som Oneplus har gjort är att de har tagit bort sin Alert Slider, det vill säga skjutknappen där man kan välja ljud på, vibration eller ljud av.

Just den här knappen är en av Oneplus bästa prylar, något som alla som äger en Oneplus kan intyga. Den används varje dag och fyller en stor funktion för användarna. Den är faktiskt så bra att undertecknad funderat många gånger på varför ingen annan telefontillverkare adderar en. Klart man kan göra allt på annat sätt, men absolut inte utan att starta upp skärmen och så vidare. Anledningen att slidern tagits bort är för att få plats med mer batteri och är en otrolig tråkig anledning då batterikapacitet inte varit ett problem på länge.

Snapdragon 8+ Gen 1
Telefonen har den upphottade Snapdragon-processorn från Qualcomm, vilket också är den bästa man hittar på marknaden i dagsläget. Det gör att den har en bättre processor än storebror 10 Pro. Processorn är snabbare och strömsnålare än sin föregångare, det har också adderats en massa kylning som alltid är bra för prestandan. Ingen Oneplus-telefon har haft mer och bättre kylning än 10 T. I kombination med 16 GB arbetsminne som den större 10 T-modellen erbjuder blir den ett riktigt monster när det gäller specifikationerna – sen om någon normalanvändare märker någon större skillnad mellan 10 Pro och 10 T är väl en annan femma.

Processor och kylning är enormt viktiga för alla som spelar lite mer avancerade spel. Oneplus slår rätt hårt på trumman för spelande och det som gör mig lite fundersam är att de skippar 3,5 mm-uttaget på alla sina telefoner som toppresterar på spelfronten. Ljudlagg är något som ingen seriös spelare vill ha och det bästa sättet, kanske till och med det enda, att slippa det är med trådad uppkoppling. Det blir lite som att Oneplus har skapat en högoktanig racerbil, men bara tankar den med 95-oktanig bensin. För normala spelare gör det dock ingen skillnad och telefonen hanterar alla spel vi testat utan problem.

Antenner och åter antenner
Telefonen har hela 15 antenner och det är imponerande många. Det gör att man verkligen maximerar telefonens kapacitet för Wifi- och mobilsignal. Det här är också ett stort plus för de som spelar spel på sin telefon. Plus allt annat som har med signalstyrka att göra – typ allt.

Supersnabb laddning
Anledningen att Alert Slidern fick ryka var som tidigare nämnt för att maximera batteristorleken. Med slider sägs det att de skulle fått plats med 4500 mAh och utan 4800 mAh. Eftersom 4500 skulle räcka gott och väl kan man fundera på om det gjordes någon form av undersökning om vad användarna vill ha? Självklart säger alla att de vill ha så mycket batterikapacitet som möjligt om de blir tillfrågade, men har någon haft problem med batteriet på flera år?

Det som Oneplus verkligen sätter sin spotlight på är laddningen när det gäller 10 T. Telefonen har imponerande 150 Watt och det gör att med rätt förutsättningar laddar telefonen noll till 100 procent på 19 minuter. Det är imponerande. På 10 minuter fyller man på nog mycket för att klara en hel dag säger Oneplus och när vi testar kommer vi upp i 61 procent. Då är telefonen helt tom så den slagit av sig själv, hade den haft en procent kvar hade det blivit ett högre procenttal. Allt det här är fantastiskt, men på bekostnad av slidern.

Nu kanske jag hänger upp mig mycket på den, men när har man nytta av den här hastigheten? Nästan alla laddar över natten eller på morgonen när de går upp, vilket gör att de mänskliga rutinerna tar överhand. Jag har funderat lite på när man bara har 10 minuter på sig att ladda telefonen och sedan inte har tillgång till ström någonstans på runt 10 timmar? Så laddaren verkligen gör sig nödvändig. Kanske om man ska på en 10 timmars cykeltur och vill använda telefonen konstant? För var kan man inte ladda nu för tiden och kan man inte det så kan man ju alltid använda en powerbank?

Kort och gott om laddningen. Sjukt imponerande, men inte värt på bekostnad av slidern. Har man nu aldrig någonsin haft en Oneplus-telefon innan och inte vet vad en ens slider är, då spelar det nog ingen roll alls.

Kamera
En annan sak som är lite udda är att 10 T inte har kamera från Hasselblad. Så mycket som Oneplus har berättat om hur bra Hasselbald är och hur mycket de lagt in i pengar för att fortsätta med samarbetet och göra det ännu bättre. För att sedan inte använda det. Förmodligen är det för att slippa licenspengar och kunna hålla nere priset på telefonen – och det har de gjort.

Kameran saknar som sagt Hasselblad, men den är fortfarande bra. Den är inte lika bra som den på 10 Pro, men den är bra nog för att inte göra någon – eller i alla fall många – besvikna.

En annan sak, som har att göra med att det är en annan skrämtyp än på 10 Pro, justerar sig inte skrämuppdateringen efter vad telefonen behöver, utan har sina fasta lägen som är 60, 90 och 120. Det gör självklart att den inte blir lika snål som 10 Pro – men den laddar ju snabbt…

Gränssnittet
Oneplus gränssnitt har alltid varit bra och inte känts allt för påträngande med egna tilltag. Klart det saknas några saker, men det är ett av de bästa gränssnitten man kan hitta. Förr i tiden, för något år sedan eller så, var Oneplus snabba med uppdateringar, men de har tappat tempo. De är dock snabbare än många andra och det är väl alltid något.

Priset
Oneplus 10 T är en väldigt prisvärd telefon. Den sladdar lite hit och dit i när det gäller förbättringar och saker som är sämre jämfört med 10 Pro. Bättre processor, sämre kamera, snabbare laddning, ingen slider. Om allt hade gått åt samma håll, det bättre, hade den varit självklar. Nu är det lite ett steg fram, ett steg tillbaka. Den här drömmen om att någon skulle göra en telefon som har allt förblir bara en dröm. Ibland kan man fundera på om att göra en komplett telefon skulle göra att man byter mer sällan? Å det är nog inget tillverkarna eftersträvar?

Priset är dock vinnande. Det finns två modeller, instegsvarianten har 8 GB arbetsminne och 128 GB lagring och kostar 7990 kronor, den större modellen har 16 GB respektive 256 GB och kostar 8990 kronor. I jämförelse med 10 Pro som kostar 10 490 kronor för 8/128 GB och 11 490 för 12/256 GB så är det kort och gott bra kurs.