Visste du att...

Test: Netgear Nighthawk M1 – Mobil Router

Netgear Nighthawk M1

Nighthawk M1 är något som gör livet mycket enklare – eller i alla fall mer uppkopplat – för många i vårt avlånga land.

Sommarstugan
Sommarstugeägare är ofta relativt tjenis med dåligt internet. Mobilt internet funkar utanför stugan, men oftast på någon konstig plats där man inte spenderar så värst mycket tid. Inne i huset är det ofta gräslig täckning. Nu är det självklart en generalisering då långt ifrån alla har täckningsproblem, men de som har det känner nog igen sig i beskrivningen.

Lösningen är i många fall att man får finna sig i att använda telefonen utomhus primärt, men det är inget drömupplägg. Använder man dator eller till exempel en Chromecast kan man alltid lägga telefonen utomhus och dela internet via Wifi. Problemet är att då är telefonen utomhus.

Nighthawk M1
Det är här som Nighthawk M1 kommer in i bilden. Det är en mobil router där man stoppar in ett SIM-kort med mobildata och sedan delar det via Wifi. I princip är det samma lösning som att dela telefonen, bara att en dedikerad enhet allt som oftast gör jobbet bättre.

Att installera Nighthawk M1 är busenkelt. I princip är det bara att stoppa in SIM-kortet, för att sedan hitta ett Wifi-lösenord på displayen. Sen är det klart att börja använda. Upp till 20 enheter kan koppla upp sig mot routern och om man vill kan man skapa gästinloggningar för besökare till exempel. Man kan använda den med bravur utan att ladda ner appen, men appen ger lite fler funktioner och man kan till exempel se över datamängd med mera.

4G och 3G kan den använda. Den klarar inte 5G – som absolut inte finns där sommarstugor med dåligt internet finns och det gör alltså liten skillnad. Den delar ut Wifi via både 5GHz och 2.4GHz, men 2.4 har varit det som fungerar bäst i vår teststuga.

Man kan ha den på konstant laddning, men om inte så har den ett batteri på 2930mAh som ger upp till 11 timmars användning och det innebär att den klarar en dags användande utan problem. I alla fall för de allra flesta.

Utanför för bästa bandbredd
För att återgå till stugan och användandet så placeras den utanför på bron – under tak då den knappast lär klara en regnskur. Det funkar bra med att ha den inomhus också, men bandbredden ökar drastiskt när den är ute och det är bandbredden vi är ute efter. Eller, först och främst att få internet att funka och det gör det bättre än någonsin med hjälp av den lilla manicken.

Mobiloperatör
I vår teststuga som återfinns i Kalix Skärgård fungerar få operatörer och självklart spelar det en stor roll vem man använder sig av. Vi hoppar över att dokumentera dem, även om vi har nog många på plats för att veta vem som drar längsta strået. Vi har valt att använda den som fungerar bäst, vilket kanske inte är helt oväntat, och där gjort lite tester i hastighet via Bredbandskollen.

Hastigheten inomhus varierar från 1-13 Mbits lite var man befinner sig. Med Nighthawk placerad utanför på bron kommer vi upp i 30 Mbits var vi än befinner oss i huset. Vi kan öka hastigheten om den placeras på så kallade bättre ställen runt stugan, men då är den inte skyddad av taket. Lägger vi Nighthawk på ett bra ställe i huset – fönsterbrädet – kommer vi upp i runt 8-13 Mbits. Förutom att man kommer upp i högre hastighet är en stor fördel att man kan ha flera enheter uppkopplade. Som till exempel i stugan då en person har den bästa operatören för området och en annan sitter med 0,2 Mbits som bäst. En av de två kommer uppskatta Nighthawk rätt ordentligt. Delad glädje ni vet.

Livet som vanligt
Nu ska man väl i och för sig koppla ur och koppla av när man är i till exempel en stuga, men med hjälp av Nighthawk blir livet som vanligt. Allt man är van att använda fungerar som det brukar. Titta på någon serie eller film via streaming, spela spel och lyssna på musik. Ja, allt är precis som vanligt.

Nu har fokus varit på sommarstugan då det alltid varit ett problem – som numera är löst. Men en mobil router är en vän överallt. I bilen på resan, husvagnen eller om man jobbar utanför kontoret. På resor i utlandet där det inte är gratis att använda telefonen, till exempel i USA. Då kan man köpa ett kontantkort och sedan dela det med alla i sällskapet.

En annan smart sak är att den delar fast internet via kabel också och det kan vara värt guld för de som har många enheter på ett hotell. Ofta ingår bara tre enheter innan man får betala extra, vilket då passeras med råge med Nighthawk. Det borde bli 23 enheter om vår matte stämmer.

Ett bra köp
Allt som allt är Nighthawk M1 en förträfflig sak för de som behöver den. Det är nog en ganska självklar utsago, men den är rätt korrekt. Målgruppen är rätt smal, men för dem är det en fantastisk sak som förenklar den uppkopplade vardagen.