Visste du att...

Vi har besökt Summer Game Fest Play Days i Los Angeles

Summer Game Fest Play Days

E3 har snubblat omkull och då passar Geoff Keighley på att utöka sitt spelimperium med en egen variant av den klassiska mässan.

E3 utan glans
E3 har inte varit E3 på många år och har nästan varit en skamfläck i jämförelse med hur det var en gång i tiden. Många har flyttat ut sina aktiviteter från mässan och hallarna ser lite ut som kulisser från filmer. Det ser snyggt ut framifrån, men när man passerat är det tomt bakom.

Vi är många som hoppas på att något av sin forna glans ska återupprättas, men spelvärlden är inte den samma som den var när alla spel gick genom utgivare. Nu behöver man inte utgivare eller mässor för att lyckas.

Keighley tog över, kan man väl kalla det, Spike TV:s Videogame Awards när kanalen lades ner. Han skapade The Game Awards som nu blivit världens största spelevent på nätet. Han utökade repertoaren med Gamescom och dess öppningskväll för att sedan köra Summer Game Fest är Covid slog till.

I och med att E3 beslutade sig för att inte arrangera ett evenemang 2022 passade kort och gott Keighley på att addera ett fysiskt event till Summer Game Fest-sändningen. På torsdag den 9 juni sändes online-eventet och den 10-11 juni ägde det fysiska eventet rum i Los Angeles modedistrikt. Det låter finare än vad det är. Fashion District är slitet och fyllt av krimskrams, det kryllar av hemlösa som bor under presenningar lite över hundra meter från evenemanget. Men det har lite med själva evenemanget att göra.

Play Days
Mässan, om vi kan kalla den för en mässa, var cirka ytan av en halv fotbollsplan eller kanske lite mindre. Alla utställare hade en uppsättning av fyra skärmar med en soffa framför. Där kunde utvecklare visa upp sina spel för med och så kallade kreatörer. Det var runt 200 personer inbjudna om vi fattade rätt.

I och med att lokalen var liten var det också rätt få spel och det var heller inte så där överdrivet besökare heller skulle vi nog säga. Det var gemytligt och kul att träffa människor ska dock tilläggas. Det var förvånansvärt ointressanta spel på plats och de som man kanske trodde skulle visas, de stora titlarna som var med på Summer Game Fest, var inte där. Inte många av dem i alla fall.

Streetfighter 6 var en av höjdpunkterna och gick att spela. Det svenska bidraget var Warhammer 40,000 Darktide, vilket bara visades på video inne i lokalen. Norge visade upp Metal Hellsinger som bjuder på ett rätt originellt koncept där musiken spelar en stor roll i hur spelet beter sig.

Om man synar Play Days så var det då banne mig inget E3. Inte ens nära. I brist på annat duger det, men inget man hänger i julgranen. Det kan hända att Play Days blir större nästa år och kanske klarar av att bli relevant, men om E3 kommer tillbaka kommer de att blåsa speldagarna all världens väg oavsett om det är tråkiga E3 eller om de lyckas att få ihop något bättre än de gjort på de senaste försöken.