Visste du att...

Vi testar bandbredd en mil upp i luften

SAS flygplan wifi

Internet i luften

Det var inte så där sjukt länge sedan det var imponerande att man kunde ha internet på ett flyg, sedan att det gick segare än via ett 28,8kb-modem om ens det var en annan sak.

Snabbare
SAS meddelade under 2018 att de kommer att kunna leverera snabbare internet på sina flyg och att de flesta kommer att vara uppkopplade till den typen av tjänst i början av 2020. Det var ett tag sedan nu, men världen har snurrat långsammare de senaste åren. Det har gjort att vi inte haft möjligheten att testa hur det fungerar vid så många tillfällen och framför allt på olika flygningar.

Innan pandemin var det lite vartannat plan som man fick möjligheten att använda internet på och då var hastigheterna bra. När man flög till USA var det gammalt hederligt internet och det gör ingen speciellt glad. När man har internet på planen som flyger mellan svenska destinationer, då är det en helt annan sak. Det är nästa som att surfa hemma ibland, men självklart varierar hastigheten längs resorna.

Livehockey
Nyligen satt jag på ett flyg mellan Luleå och Stockholm och planet var nog halvfullt. Jag tror jag var den enda som hade mask, i alla fall i min närhet men såg ingen annan maskbärare. Lite förvånande och jag känner mig fortfarande jävligt udda i mask. Maskanvändning är dock inte en del av den här texten, bara en reflektion. Väl sittande på nödutgångsraden började jag titta på en hockeymatch mellan Luleå och Linköping i SDHL via SVTplay.

Allt rullade som det skulle, inga tillfälliga buffringar eller annat. Kort och gott en förträfflig upplevelse i kvalitet. Jag var nöjd med att titta på den och testade kanske lite dumt inte fler tjänster. När det var paus slog pauserade jag sändningen, mest för att spara mitt mobilbatteri, och passade då att köra Bredbandskollen och fick fram att det var 33Mbit nedladdning. En klart imponerande siffra sett till var man är. En siffra som är bättre än jag en gång hade via ADSL och en siffra som utklassar vad stora hotell erbjuder i rummet i många fall.

Europa
Det internet som SAS erbjuder ska fungera på flygningar inom Europa, vilket vi inte har testat på grund av få flygningar. Nu börjar evenemangen starta upp igen och vi får kika på det här ämnet igen framöver. Med E3 som ett digitalt event blir det inget resande innan Twitchcon i juli eller Gamescom i augusti. Oavsett är vi imponerande av det internet som finns på flygen när det funkar som det ska. Båda flygresorna innan fungerade det inte alls, men så är det väl alltid med internet och är man en mil upp i luften har i alla fall jag större överseende om det skulle strula.

Problem med Chrome
När man loggar in på internet hos SAS får man gå till en webbsida för att aktivera uppkopplingen. Det fungerar aldrig på Chrome, i alla fall inte för mig. Jag vet inte om det här är en jag-sak eller om det är en sak. Jag kopplar därför upp via Firefox och då funkar det prima.

Att koppla upp är dock, med rätt läsare, en snabb och enkel sak. Flyger man i Plus-klass alternativt har Guldkort eller högre, då är det gratis. Prislappen är annars 49 kronor och om det är värt det på ett flyg mellan Stockholm och Kalmar får man bestämma själv.