Visste du att...

Test: Sony Linkbuds

Sonys nya Linkbuds ser inte ut som några andra hörlurar och det var också anledningen till att vi blev väldigt nyfikna på dem.

Hål i mitten
Det är lätt att lägga märke till Sonys Linkbuds bland andra hörlurar för de ser inte ut som några andra. Delen som man sätter ner i örongången, eller mot örongången, ser ut som en munk. Rund och platt, med hål i mitten. De ligger mer i örat och fästs via ovansidan mot örats övre del. Det påminner en hel del om Urbanears Medis, vilka under en lång tid var en favorit.

Liknelserna slutar inte där, för Medis var tvungen att förklaras för de skulle placeras rätt i örat och så gäller även för Linkbuds. Förpackningen instruerar hur man placerar lurarna i örat och att man kan byta överdel för att de ska sitta så bra som möjligt. Det finns videos på lurarnas hemsida om hur man placerar dem i örat. Det är inte så svårt, men det är annorlunda.

Väl i örat med en passform som man gillar krävs sedan i princip att man använder Sonys app för att justera lurarna så de passar så bra som möjligt ljudmässigt också. Precis som andra företag skannar Sony öron för att hjälpa till med ljudbilden, det finns ett antal ljudprofiler och man kan även addera egna. Ofta brukar jag personligen vara nöjd med det som erbjuds som standard, men jag fick justera en egen ljudprofil innan jag var nöjd med Linkbuds. Lite av det hänger på att basen är relativt klen i jämförelse med i princip allt annat som vi testat. Är man en person som verkligen gillar bas, då finns alternativ som kommer uppskattas mer kan vi snabbt konstatera.

För de som klarar sig med normal bas fungerar Linkbuds bra och ljudet i kombination med passformen är det som blir det vinnande konceptet för de som letar efter lätta lurar som inte trycks in i örongången likt öronproppar. Lurarna släpper in ljud då de inte är täta och det gör att man kan ha koll på omgivningen upp till en viss ljudnivå. Det gör också att balansen inte störs, vilket är ett plus för snowboard- och skateboard-åkare med mera – förmodligen på proffsnivå, inget som de flesta märker något av.

Vill man hänga med i omgivningen har Linkbuds även smarta funktioner så som att de sätter musiken på paus om man börjar prata med någon. Bra när man slipper ta ur lurarna när man behöver konversera, även om det är lite arrogant att ha kvar dem när man pratar med någon. Är man en person som gillar att sjunga med i låtarna, då får man koppla ur den funktionen…

Spelar man högt blöder de här lurarna lite mer ljud än andra vi testat. Omgivningen får alltså höra vad du lyssnar på om du gillar att lyssna på hög musik. Ljudet via micken är riktigt bra i de miljöer vi testat att prata i telefon. I och med att man hör sig själv genom lurarna skriker man inte hellre, vilket alltid är en fördel för omgivningen.

En annan fördel är att de är små och lätta. Många säger att man glömmer bort att man har hörlurar, men det har enligt mig alltid varit en överdrift. De känns alltid och det är mer eller mindre. Linkbuds tillhör de som känns mindre. De kommer i ett väldigt litet fodral och man kan inte säga annat än att de är smidiga att ha att göra med.

Som alltid med true wireless-lurar klarar lurarna av en viss mängd användning och sedan laddas de via fodralet. Linkbuds ska klara runt fem och en halv timme, men det beror självklart på användning. Fodralet har 12 extra timmar innan det behövs laddas. De är IPX4-certifierade så de klarar lite att hänga med på gymmet.

Allt som allt är Sony Linkbuds ett bra val för de som vill ha kontroll på omgivningen och inte vill trycka in lurarna långt in i öronen. I och med att de är lite ovanliga i sin modell kan det vara bra att fundera ett par gånger extra innan man slår till då prislappen är 2200 kronor och återlämning av inear-lurar inte brukar vara accepterat.