Visste du att...

Test: Oneplus Nord CE 2

Oneplus Nord CE 2

Oneplus släpper en ny Core Edition-telefon – en blå, en grå.

Oneplus slog sig in på mobilmarknaden med att överleverera till vad prislappen antydde, vilket visade sig vara ett vinnande koncept. Med tiden fick telefonerna bättre och bättre innehåll och priset blev högre och högre. De fortsatte leverera telefoner som var billigare än konkurrenterna, men de var nästan dubbelt så dyra som de första telefonerna som lanserades.

För att inte tappa mellansegmentets kunder och kanske inte sin själ, lanserade Oneplus modellserien Nord som snabbt blev poppis. Precis som alltid var det mycket för pengarna, men även Nord låg aningen högt i pris för att kunna räknas som lättköpt. Då introducerade Oneplus Nord CE och landade just under 3500 kronor.

Nu är uppföljaren här, andra generationens CE-telefon och precis som sin föregångare är målet att överträffa förväntningarna för en telefon i prisklassen.

Vid en första anblick
Nord CE 2 ger ett robust intryck och känns inte billig på något sätt. Den, i vårt fall, gråa telefonen är så nära en spegel man kan komma och det kan ha något att göra med namnet som är Gray Mirror. Kameraupphöjningen har en mjuk kant som leder upp till kamerorna och det blir inte någon form av kant som samlar damm. Det gör också att den som använder den utan skal inte fastnar när den placeras i byxfickor. Storleken är 6,43 tum och det är klart att det inte är en liten telefon, men den känns smidig och lätt att ha att göra med. Den är också den tunnaste Oneplussaren på länge, om än bara en millimeter tunnare än sin föregångare. Vikten är 173 gram.

AMOLED-skärmen rullar på 90Hz och flyter på så smidigt som man förväntar sig, här finns inget att klaga på. Den främre kameran sitter uppe till vänster och numera är man så van med ett så kallat hål i skärmen att få reagerar på den oavsett var den är placerad. Kanterna är lite större och den nedre är lite bredare än övriga, men inget man stör sig på. Ett plus är att skärmen är platt, vilket gör telefonen lite mindre hal och den klarar också smällar lite bättre.

Mediatek
Nord CE 2 använder sig av en processor från Mediatek, närmare bestämt Dimensity 900. Den är jämförbar med Snapdragon 765G från Qualcomm. En del oroar sig när det inte är en Snapdragon i telefonen, men allt rullar på som det ska och vi har inte stött på några problem. Vi har spelat diverse spel och telefonen har skött sig prima.

Processorn har 5G för de som har tillgång till det och samma gäller Wifi 6 om man har en sådan router hemma.

Android 11
Många hade nog tänkt att alla nya telefoner 2022 skulle ha Android 12 som standard, men icke sa Nicke. De som slår till på Nord CE 2 får allt ladda ner Android 12 när det blir tillgängligt som alla andra. Operativsystemet är Oneplus eget, vilket många säkert är glada för då den kommande sammanslagningen med Oppos operativsystem inte ses fram emot som julafton direkt.

Kameror
Baksidan har tre kameror och de klarar sina uppgifter bra. Det finns lite ny mjukvara som gör användaren till en bättre fotograf. Nattläget är en favorit som får allt att se lite trevligare ut. Att fotografera en nattbild tar lika lång tid som vanligt, men att processa dem tar lite oväntat lång tid och så var även fallet i första generationens CE-telefon.

3,5 millimeter
För de som gillar att använda trådade hörlurar finns glädjande nog ett uttag för dessa. Undertecknad har aldrig riktigt förstått varför man väljer bort det, utan anser att de borde finnas där och sedan är det upp till användaren att välja hur telefonen används. Det är smidigare med att inte ha trådar säger nog många och det är det, det är också dyrare, sämre för miljön med fler batterier, fler laddare som tillverkas och fler saker som använder ström. Plus, för de som märker skillnaden; sämre ljud och ljudlagg.

Slidern
Allt hurrande för hörlursuttaget dovas dock av att inte heller version två av CE har slidern som Oneplus gjort många lite beroende av. För de som inte känner till den är det inget som kommer saknas då det bara är Oneplus som har en sådan. Kanske någon annan, men ingen som kommer i åtanke. Slidern är en knapp som man kan skjuta upp eller ner, den har tre lägen och den stänger av ljudet, slår på endast vibration eller slår på ljudet. Allt sker blixtsnabbt och är sjukt bekvämt. Andra stackare får gå in i toppmenyn för att göra samma sak och det känns ju helt barockt.

Just slidern är en sak som verkligen är Oneplus och det känns udda att de inte har den där. Lite som att en Volvo inte skulle vara krocksäker. Men som sagt, har man inte haft en kommer man heller inte att sakna den och är man van med den kommer man att – som med allt annat i livet – vänja sig.

Batteri och snabbladdning
Batteriet är på 4500 mAh och bör räcka en hel dag för de flesta. Laddaren har fått ett nytt namn i och med att Oneplus och ägaren Oppo jobbar tillsammans i en större skala. Numera är det Supervooc som gäller namnmässigt och den laddar med 65 watt. Namnet spelar mindre roll, den gör vad den ska göra och den gör det snabbt. Telefonen saknar trådlös laddning, vilket vi tycker kvittar och inte är något som känns som ett måste – speciellt inte med stort batteri och snabbladdning. Det är väl bara i filmer som man måste ladda telefonen mitt på dagen?

En version
De brukar finnas två eller tre versioner av de flesta telefoner från Oneplus, men de har nu gjort det lättare för de som velar. En version i två färger – så ett val måste man i alla fall göra. Grön eller grå som tidigare sagt. 8 Gb arbetsminne och 128 Gb lagring. Skulle det behövas mer lagring finns plats för ett minneskort upp till 1Tb, plus två sim-kort om man har jobb och privat telefonnummer till exempel. Prislappen landar på 3990 kronor, vilket är femhundra kronor mer än föregångaren.

Valuta för pengarna
Summan av kardemumman är att Oneplus Nord CE 2 är en bra telefon som förmodligen räcker för de allra flestas dagliga användande. Man får, som alltid, mer än man betalar för när det gäller Oneplus. Köparen kanske inte är en tekniknörd eller den som drömmer om en sportbil för att imponera på omgivningen, utan den som letar efter en telefon som fungerar och gör allt det den ska göra på ett bra sätt. Att man inte blir ruinerad på kuppen skadar inte heller.