Visste du att...

Test: Oneplus Nord 2

Oneplus Nord 2

Allt började med prisvärda telefoner som levererade mer än man kunde förvänta sig, men längs vägen blev telefonerna mer och mer avancerade och prislappen var inte lika lättsmält som den var initialt. Förra året kom Nord och återigen var Oneplus där och tävlade med prisvärda och kompetenta telefoner.

Nästa generation
Nu är uppföljaren här; Nord 2. Det är den raka uppföljaren på förra årets telefon, men relativt nyligen dök det också upp en telefon med namnet Nord 5G CE som är något form av sidospår. Den telefonen fick hörlursuttag men ingen Oneplus-slider på högersidan, vilket kändes som ett steg framåt och ett tillbaka.

Nord 2 fick – tyvärr – inget 3,5 millimetersuttag, men den fick en slider – om än väldigt liten. Som vanligt undrar vi varför hörlursuttaget inte är där, men vi är tacksamma över att de inte prutade på slidern.

Skärmen
Om vi börjar med skärmen så är den en AMOLED och den är kort och gott jäkligt bra. Telefonen rullar i 90 Hz och det gör att allt flyter på smidigt. Storleken är 6,43 tum och till skillnad från förra årets Nord är det en kamera på framsidan. Förra året sa Oneplus att målgruppen för telefonen ville ha en selfie- och en gruppkamera. I år är det som sagt bara en kamera och antingen har målgruppen ändrat sig, eller så har Nord 2 en ny målgrupp – eller så trodde de att målgruppen ville ha två kameror och ett större hål i skärmen. Selfiekameran är på 32 Megapixlar och gör sitt jobb.

Ett plus är att det är en platt skärm och inget som väller över på sidorna. Telefonen blir både lättare att hålla och så klarar den att tappas lite bättre. Men det sista är inget vi rekommenderar att göra med någon telefon nu för tiden.

Baksidan
Här återfinns tre kameror och de levererar bra bilder enligt våra lekmannakunskaper. Nattbilderna blir fantastiska och finns några neonlampor i närheten ser man ut som en mästerfotograf. Vill man ta lite bredare bilder finns Ultra Wide som verkligen är användbart om man vill få med fler saker i bilden utan att behöva springa i väg från objektet. För att göra fotograferandet har Oneplus kastat in lite AI-funktioner som känner igen vad man fotograferar och ökar kvaliteten på bilden.

Videon kan filma i 4K med 30 bilder per sekund, hoppar man ner 1080 kan man köra med 60 bilder per sekund. En rolig sak, i alla fall för de som gillar att lägga ut prylar på nätet, är att man kan filma med både främre och bakre kameran samtidigt. Det blir väldigt lätt att spela in reaktionsfilmer till exempel.

Snabbladdning
Nord 2 har ett batteri på 4500mAh som är uppdelat i två för att kunna ladda snabbare. Laddaren är på 65 watt och telefonen kan laddas från tom till full på 30 minuter. Batteriet räcker vid normal användning mer än en dag.

Mediatek
Nord 2 är den första telefonen från Oneplus som har en processor från Mediatek och det är en ny erfarenhet för oss också. Oneplus har samarbetat med Mediatek och resultatet är en lite uppdaterad version av Mediatek Dimensity 1200. Den som används nu heter Dimensity 1200 AI. Enligt Oneplus är 1200 AI 65 procent snabbare än processorn i Nord och de som vi kastat på den har den klarat av utan problem. De spelen vi har testat funkar som de ska, men är man en elitspelare gör man som alltid bäst i att ha flaggskeppen och inte de så kallade flaggskeppsdödarna.

Att använda
Oneplus har en bra byggkvalitet och Nord 2 är inget undantag. Telefonen är bekväm att hålla i och känns rejäl på alla sätt. Fingeravtrycksläsaren är blixtsnabb och väljer man att öppna med selfiekameran går även det snabbt som ögat. Telefonen rullar på Android 11. Mjukvaran är Oneplus OxygenOS och den är riktigt bra, vilket får många att oroa sig över vad som händer med den när Oppo och Oneplus ska jobba tillsammans med användargränssnittet.

Dubbla Sim-kort och högtalare. Har man en jobbtelefon och en privat är det alltid bra med dubbla Sim-kort – eller om man är någon form av shady lirare som behöver ha ett hemligt telefonnummer av någon anledning. Högtalarna innebär stereoljud – doh – och ljudet är rätt bra. Sedan kan man ju fråga sig om någon någonsin lyssnar på musik utan hörlurar – att folk pratar i telefon utan lurar, det vet vi och vi hatar med passion. Varför gör folk sånt? Kan man bötfälla raggare som spelar musik för högt borde man kunna slänga på böter på högtalarpratare, de stör mer.

Slidern har vi varit inne på. Den gör att man kan skjuta upp eller ner för att stänga av eller så på ringsignalen och så finns vibrera i mitten på de tre lägena. Mycket användbart och något som man saknar på alla telefoner som inte har det. 5G är något som Oneplus har inkluderat ett relativt bra tag och det har varit rätt onödigt om man ska vara ärligt, men det börjar närma sig att faktiskt vara användbart. Inte ens i storstäderna finns det täckning överallt, men råkar man befinna sig där det finns är det ett självklart plus.

Priset
Prislappen är faktiskt mindre än för den första Nord-telefonen och det trots att den levererar mer. Att de använder Mediatek har säkert något med det att göra. Det finns två telefoner att köpa i Sverige, 8 GB arbetsminne och 128 GB lagring som kostar 4490 kronor, eller 12 GB arbetsminne och 256 GB lagring där man får hosta upp 5290 kronor. I båda fallen är prislappen bra. De flesta klarar sig med den billigare versionen, men har man möjlighet är det ett bra sätt att framtidssäkra sig med lite mer arbetsminne.

Vilken telefon konkurrerar Nord 2 med? Oneplus har släppt så många olika telefoner att det nästan blir lite snurrigt ibland. Nord 5G CE är ett billigare alternativ som gör ett förträffligt jobb för de flesta, den springer dock Nord 2 förbi när det gäller prestanda. Matchen blir relativt jämn när man ställer den mot Oneplus 9 och där kan man även spekulera i att Nord 2 kommer ut vinnande med tanke på prislappen. Som sagt, blir lite snurrigt när man jämför telefonerna, men slutsatsen är att Nord 2 är en telefon som levererar mer än man kan förvänta sig när man tittar på prislappen.

Den första Nord-telefonen var ett riktigt bra köp och med bättre innehåll och en mindre prislapp är Nord 2 ett ännu bättre köp. Kort och gott en telefon vi rekommenderar.