Visste du att...

Test: Oneplus Nord CE 5G

Oneplus Nord CE 5G

Den blå färgen påvisar att det är en Nord-telefon, om man nu har den blå färgen då det finns andra att välja på.

Nord
Den första Nord-telefonen gillade vi och det var bara hörlursuttaget som vi saknade – men det gör vi allt som oftast nu för tiden tyvärr. Prislappen var attraktiv om än inte gratis. Allt som allt var det en bra telefon för de flesta. Nu kommer uppföljaren och som alltid är uppföljarna förbättrade genom nästa generations processorer och så vidare, vilket också medför en högre prislapp. Det brukar i alla fall vara så.

Första anblick
Vid en första anblick ser man att det är en Nord-telefon på färgen, även om den nu är matt och kanske klarar sig lite bättre mot fingeravtryck. När man håller i telefonen inser man att det är en liten rackare. Den är trots allt på 6,44 tum, men den är smal och lätt att hålla i. Riktig bekväm.

Plus Hörlursuttag
Glädjen infinner sig snabbt när det där runda hålet skådas i botten av telefonen. Det som så många, inklusive Oneplus själva, skippar av någon outgrundlig anledning. Nu kan man använda trådade hörlurar för samtal och slippa alla konstiga volymspikar och återanslutningar för att få till ljudet. Man kan spela spel utan ljudlagg och man slipper livet med hörlurar som behöver laddas och synkas. Vill man göra det går det ju bra att använda blåtand, men att man inte får välja är rätt värdelöst. Nu kan vi bara hoppas att Oneplus inte gör det här till en engångsföreteelse utan har plockat tillbaka uttaget – det sägs dessutom vara på användarfeedback som beslutet tagits och man ska väl lyssna på sina användare…

Minus slider
I all iver över att hörlursuttaget finns där missades några andra saker, så som att kanterna har blivit lite större, eller kanten på undersidan. Det är dock jättelite och det stör inte alls, men värt att nämna i alla fall. Det som däremot förvånar och kan ifrågasättas är att den enormt användbara – och nästan ett kännetecken för Oneplus – slidern på höger sida är borta. Den som man snabbt som ögat kan ändra från ljud på, till vibration eller ljud av. En funktion som undertecknad använder konstant. Den är användbar på så många sätt, inte bara för att snabbt ändra ljudprofil när man hoppar in i ett möte eller andra sådana situationer. Det kan vara när reklamen kommer upp i det där spelet man spelar gratis i stället för att betala för att slippa reklamen, då kan man snabbt ändra till ljudlös för att slippa höra eländet. Nu kan man självklart ändra all det här utan slider, bara inte lika smidigt.

Slidern är nog Oneplus starkaste fysiska varumärke, den är liksom deras pryl. Att ta bort den känns väldigt konstigt kort och gott. Allt det här är iakttagelser innan ens telefonen startats, men den ska ju användas och det är lika bra att gå över till den biten.

170 gram och tre kameror
Den är som sagt smidig. Oneplus själva poängterar att det är den mest slimmade telefonen sedan de lanserade 6T. 170 gram väger den, har tre kameror på baksidan och en fram. Det senare är inget konstigt, men föregångaren hade två på framsidan då det var något som användarna ville ha – men det kanske de inte vill längre? Kamerorna bak inkluderar det ultrabreda fotoläget som är enormt användbart och även nattläge. Det senaste är brilliant för att få mysiga kvällsbilder, men något som vi inte har kunnat testa hur bra det funkar på grund av att telefonen testat i Norrbotten och det är aldrig mörkt på sommaren. Det har testats inomhus och där får man inte fram alla ljuseffekter, men den förefaller funka bra – om än att det tar längre tid för bilden att bli klar än på de större modellerna.

Snapdragon och 90 Hz
Smooth har varit Oneplus ledord rätt länge och det är även Nord CE. 90 Hz skärm och för den som vill kan det ställas ner till 60 Hz för att spara batteri. Skärmen är prima och de har inte snålat här, utan de tär en AMOLED-skärm. Skärmen är också platt, inte de här meningslösa kanterna som sköljer över sidorna.

Laddandet har varit i fokus länge hos Oneplus, men här har de tagit ett steg tillbaka till att ladda med Warp Charge 30T. Det är går snabbt nog för de flesta, men någon rynkar säkert på näsan då de slagit hårt på trumman för 65-wattsladdaren. Batteriet är på 4500 mAh, så man ska dock inte behöva ladda den sådär jätteofta vid normalanvändning. Processorn är Snapdragon 750G 5G och den klarar det mesta, även om den självklart inte kan konkurrera med sina storebröder. Processorn är till siffrorna sämre än förra årets version, men med ett års framsteg är de likvärdiga.

Spela spel
Det går alldeles utmärkt att göra på telefonen. I alla fall de vi har provat. Är du i princip en proffspelare så finns det nog bättre telefoner ämnade för dig, men för så kallade casual gamers funkar den klockrent.

Tre versioner
Det finns tre versioner att välja mellan. En onödig och två relevanta. Oneplus egen shop har en som är 6Gb arbetsminne och 128 Gb lagring. De som kommer återfinnas i de svenska butikerna är en som har 8Gb arbetsminne och 128 Gb lagring, vilket räcker och blir över för de allra flesta. Sedan 12 Gb arbetsminne och 256 Gb lagring.

Priset är skillnaden
Det hör vi rätt ofta i reklam på tv och andra ställen. Priset är verkligen skillnaden. Åttagigsversionen kostar 3490 kronor och det är banne mig riktigt jäkla bra pris det! För 800 kronor mer, det vill säga 4290 kronor, får man 12 Gb-versionen och även det är riktigt bra pris. Förra årets Nord kostade 4590 kronor respektive 5590 kronor, vilket påvisar hur bra pris det här är.

Oneplus-shoppens version kostar 3290 kronor och även om den klarar allt du vill göra finns ingen som helst anledning att spara på 200 kronor och köpa den i stället för åttagiggaren.

Allt som allt
För att summera telefonen: Oneplus Nord CE 5G är ett riktigt bra köp. Den har det man behöver och har inte direkt prutat på något. Är man en van Oneplus-användare kommer man att sakna slidern, det finns det ingen tvekan om och kan man inte prata bort. Man får enormt mycket för pengarna, eller massor för pengarna till och med.