Visste du att...

Vi har testat Oneplus Watch

Oneplus Watch

Det hade ryktats länge om att Oneplus skulle släppa en klocka, så den kom inte som en överraskning när den dök upp.

Oneplus Watch
Den här recensionen hade planerats att göras för några veckor sedan, men i kombination att klockan sålde slut och att den inte var riktigt färdig vid lansering så beslöt vi oss för att vänta in lite uppdateringar. I skrivande stund har det kommit ett par större uppdateringar och de har gjort klockan bättre än den var vid lanseringen.

Om vi börjar med att titta på själva klockan kan vi snabbt konstatera att den ser ut som en klocka. Många av de smarta klockorna av idag ser lite ut som något man fått ur en godisautomat eller att de är konstruerade för ett barn. Den där rejäla känslan av ett klassiskt armbandsur infinner sig inte kort och gott. Här är Oneplus mycket närmare den typen av klockor som man kan se James Bond använda.

De finns de som hävdar att klockan är det enda smycket som är accepterat på en man och då vill man gärna att den ska funka som det. Nu kanske inte gummiarmbandet rimmar helt och hållet med den tanken, men själva klockan ser riktigt bra ut. Har man smala handleder gör det dock att den kan bli stor och samma gäller armbandet som nog vissa kan behöva ett par extra hål i.

Oneplus har sitt eget operativsystem som är både snabbt och strömsnålt, men efter de utsagorna börjar problemen. Mjukvaran var inte riktigt färdigutvecklad när telefonen släpptes och sedan dess har uppdateringar gjort den bättre. Initialt var den faktiskt tyvärr riktigt dålig och den är inte i mål än, den är mycket bättre men långt ifrån bra.

GPS
Att ha en GPS på klockan är fantastiskt bra då man slipper ta med sig mobilen på löprundor och andra liknande aktiviteter. Just på grund av att det är en så nyttig funktion var det en av de första sakerna jag testade hur informationen skulle levereras till användaren. Tyvärr gick det inte att få fram kartor över sina promenader till exempel. Via en uppdatering kom det i gång, men det finns lite tvivel här. Den data som kommer fram liknar inte den data som andra enheter levererar och det kan skilja ganska mycket. På en promenad idag använde fyra olika enheter för att se vad skillnaden blev. Ingen hade exakt samma data, men tre av fyra låg nära varandra. En låg 500 meter lägre och det var Oneplus-klockan. Sen är kartan inte så polerad – än. Konkurrenter levererar en betydligt trevligare karta, men det är vi övertygade om att den kommer bli trevligare framöver.

Bra batteritid
Batteritiden är imponerande och det löser Oneplus bland annat genom att inte ha klockans skärm på hela tiden, vilket de har fått en hel del klagomål för och de säger att det kommer en uppdatering som tillåter klockan att alltid visa tiden. Initialt tänkte jag att det inte gör så stor skillnad då man i alla fall lyfter upp armen för att titta på klockan, men så insåg jag snabbt att jag ofta tittar på klockan utan att ens tänka på det när jag skriver på datorn eller annat. Det gör att jag har en bra uppfattning om tiden mest hela tiden, men med skärmen avstängd försvann det. Just det är en personlig sak, men tydligen så gillar jag att konstant veta vad klockan är.

Träning
Som jag var inne på ovan så gör GPS:en att man kan lämna telefonen hemma på löpturen, vilket jag uppskattar då jag inte vill få min – jäkligt dyra – telefon äcklig av min kroppsvärme och svett. Många säger att musiken finns på telefonen och det är anledningen att den får följa med. Då finns en annan fördel med klockan, man kan lagra musikfiler på den. Här jobbar mjukvaran dock lite emot en och det är inte bara att lägga dit dem och tro att de hamnar i den ordningen som de borde baserade på filnamn. Som tur är kan man sedan skapa en spellista och då välja låtarna i den ordningen man vill att de ska spelas. Lite omständligt, men acceptabelt.

Allt som allt
Med varje uppdatering har klockan blivit bättre och det kommer att komma uppdateringar en lång tid framöver. Det här gör att det är svårt att säga om det är ett bra köp nu eller inte. Den är ett mycket bättre köp idag än den var när den släpptes och den kommer nog bli ett ännu bättre köp om en månad och så vidare. Frågan är bara om man ska köpa en klocka som ska mogna, vilket är lite som att köpa byxor man ska växa in i.

Om man i stället tittar på själva klockan och gillar den bättre än alternativen, då har du svaret där. Klockan i sig självt är bra, både bekväm att ha på armen och är en snygg skapelse. Mjukvaran kommer bli bättre med tiden, men har man inte lusta att vänta in funktionerna, då bör man kanske vänta med köpet eller hitta ett alternativ.