Visste du att...

Vi testar Oneplus Nord

Oneplus Nord

Som vi poängterade i recensionen av Oneplus 8 Pro så var den lite av motsatsen till vad företaget fokuserat på tidigare. Den hade det mesta och var inte direkt billig. Även om den är billigare än konkurrenter var den långt ifrån lättköpt. Nu har Oneplus gått tillbaka lite till sina rötter med en ny serie som heter Nord, vilket har prisvärd som grundsten.

Oneplus Nord
Vi börjar med priset för omväxlings skull. Telefonen finns i två varianter, 8 eller 12 GB Ram där den första har 128 GB lagring och den andra 256 GB. Priset är 4590 kronor för 8 GB-versionen och 5590 kronor för den större.

Vad har de prutat på
För att komma ner så mycket i pris har de dragit ner på en massa saker, men allt håller trots det hög standard. Processor är en Snapdragon 765G som självklart ligger en bra bit bakom den man hittar i 8 Pro men är kompetent nog att klara allt som en vanlig användare kastar på den. Även spel med mera flyter på utan problem, men det kan hända att det märks skillnad om man spelar de mer avancerade och dessutom är bra på det. Skärmen är på 90 Hz och det kan man inte alls klaga på, klart att den är snäppet lägre än 8 Pro och det är säkert någon som kan störa sig på det, men det kräver en väldigt observant användare. Just 90 Hz är vad förra årets flaggskeppslur hade dessutom.

Kameran är det som mellanklasstelefonerna brukar ha sparat in mest på, men Nord har samma kamera som Oneplus 8, det vill säga instegsmodellen av åttaserien. Den är fullt godkänd och med tanke på priset så är det mer än det. Sedan har det prutats lite på snabbheten på minnen och annat, men allt som allt är det inget som begränsar användarupplevelsen.

Processorn har 5G och det är ju lite av att framtidssäkra telefonen. Som de flesta säkert har sett så gör telefonoperatörer reklam för 5G i Sverige, men då måste man bo enormt centralt i storstäderna för att dra kunna dra nytta av det än så länge. Om du åker till USA och har T-Mobile, då funkar det överallt. Men å andra sidan, vem vill åka till USA i dagsläget?

Andra saker som någon säkert kan reagera på är att Nord inte är IP-certifierad och det finns alltså inget certifikat på att den är vattentät eller reptålig. Den ska dock klara att tappas ner i vatten upp till 30 sekunder har jag för mig och man kan väl säga att normalt användande i regn och allmänt vardagsfummel är inget problem. Ingen trådlös laddning är nästa sak som försvunnit och personligen gör det ingen direkt skillnad. Warp-laddaren är snabb nog och om man måste stoppa i en sladd gör väldigt liten skillnad för mig.

Två kameror fram
De som gillade 7Pro med sin popup-kamera kommer nog att haja till lite när Oneplus har valt att ha två kamerahål på framsidan. Ett kommenterades nog mycket, nu är det mer än dubbelt så stort hål i skärmen. Anledningen för två kameror är att en är en vanlig kamera och den andra fotar med vidvinkel. Vidvinkel går kanske i folkhälsomyndighetens meddelande nyligen att vi blir allt större, så vi kanske behöver en sådan kamera? Men i och med att telefonen inte ska släppas i Amerika tror vi inte det är anledningen… Nej, självklart är det inte det, utan det är för att göra det lättare att ta gruppbilder. Personligen tar jag nästan aldrig selfies och så kallade groupies, vilket jag relaterar till något annat, har jag nog aldrig plåtat. Men det är jag det.

Kvalitet
En sak som inte prutats på, bland annat får man väl säga, är byggkvaliteten. Telefonen känns gedigen i handen och jag tvivlar på att någon skulle uppfatta den som billig. I USA låter hamburgerkedjan Carl’s Jr personer gissa på vad deras burgare kostar och alla gissar på ett högre pris baserat på vad de får framför sig. Lite så är det nog med Nord också. Ingen skulle nog gissa på under 5000 kronor.

Mellanklass brukar innebära 3,5 mm-uttag
Det jag personligen hade hoppats mest på då jag förmodade att Oneplus skulle maxa vad man får för prislappen var självklart 3,5 mm-uttag. Men nej. Här valde de bort det. Enligt mig helt obegripligt. Köper man en billig telefon är det väl för att man inte vill eller kan spendera det dubbla eller mer på en av de värsta lurarna. Vill man då verkligen lägga en tusenlapp eller mer, Bose och Sony tar ju faktiskt 4000 kronor för sina toppmodeller, för ett par lurar som använder bluetooth? Det rimmar illa. Sen hela det här med att världen kanske inte behöver fler batterier och saker som går på el, det är en annan femma. Så kort och gott är jag grymt besviken på avsaknaden av 3,5 mm-uttag.

Användargränssnittet
Oneplus har ett väldigt bra och snabbt användargränssnitt. Få om någon har bättre egen variant för Android. Här finns nästan ingen att klaga på. Några saker kan de göra bättre, men det är inget stort. Tidigare var de snabba med uppdateringar, men det känns som de tappat den bollen lite sedan 7-serien dök upp. Allt blir mer komplicerat med fler telefoner och flera modeller var varje serie förmodar vi.

Batteri
Batteriet är alltid viktigt och Nord har 4100 mAh, vilket räcker och blir över för en normalanvändare. Det behövs ingen stödladdning under dagen och om det nu skulle behöva det går det snabbt att öka procenten via Warp-laddaren. Oneplus säger att 30 min ger 70 procent laddning om den är helt tom.

Nord i ett nötskal
Nord är en bra telefon och tar man in priset i beräkningen är det en väldigt bra telefon. Om jag skulle köpa en av Oneplus telefoner idag skulle jag välja Nord. Den är bra nog och kostar hälften så mycket som 8 Pro. Klart att någon kan känna sig mindervärdig med sämre processor och så vidare, men handen på hjärtat: hur ofta behöver du bättre prestanda?

Nord är ett förträffligt köp. Det är vår slutsats.