Visste du att...

Vi testar Jabra Elite 85h

jabra h85 elite

Jabra Elite 85h

Brusreducerande hörlurar har funnits länge, men det är under de senare åren som de börjat dyka upp överallt.

Avskärma dig mot världen
Världen lever om och det är kort och gott skönt att kunna avskärma sig mot monotona ljud, till exempel när man reser med flygplan. Det brummande ljudet från motorerna ligger som en ljudmatta bakom allt, men med ett par Active Noise Cancelling-hölurar (ANC) slipper man det ljudet och får en angenämare resa. Det är inte bara att man slipper ljudet, utan när man kommer fram känner man sig allt som oftast fräschare. Kan vara någon form av placeboeffekt, men det är min uppfattning.

Blir allt vanligare
De brusreducerande hörlurarna har alltid varit dyra, vilket har gjort att man oftast sett dem bland flygresenärer som sitter i mitten eller längre fram i planet. Nu har nästan alla varumärken börjat lansera ANC-lurar och det har gjort att det finns hörlurar till överkomligare priser. Det har i sin tur gjort att man ser dem överallt – på bussen, tunnelbanan, på gatorna eller på någon som cyklar förbi. De används också av kostymklädda herrar som man ofta hittar i SAS-loungen på Arlandas inrikesterminal och de har inte förstått att de dämpar ljudet och går därför ofta runt och pratar på tok för högt för allas trevnad. Det sista är nog en av de sämre sakerna med ANC-lurar.

Jabra Elite 85h
Om man ser till ordinarie pris har Jabra lagt sina ANC-lurar i en prisklass som skulle kunna beskrivas som mellanklassen. De är runt tusenlappen dyrare än de billigare konkurrenterna men också tusenlappen billigare än de dyrare. Det här gör att man uppfattar dem som en gyllene medelväg, vilket inte riktigt stämmer. När det gäller utseende och passform är de lika bra som de bästa lurarna i klassen och betydligt bättre än många av de som är billigare. De känns rejäla och är sköna att använda under lång tid. Batteritiden är imponerande och de klarar över 30 timmar med ANC påslaget. Det tar 2,5 timmar att ladda dem från noll till full och är de urladdade ger 15 minuters laddning fem timmars användning.

Användarvänliga
Jabra har tänkt till och försett lurarna med en massa smarta funktioner. De stängs av när man tar av dem och vrider på dem och slås på när man gör tvärt om. För kostympratarna i SAS-loungen finns en knapp där man får högre medhörning på andra om man pratar med lurarna på – varför man nu skulle göra det i och för sig – men det funkar på samma sätt med sin egen röst vid telefonsamtal. Man stänger av ANC och slår på det med samma knapp för övrigt. Det är lätt att byta låtar och höja volym med mera också.

Vill man kan man använda dem med hörlurssladd fungerar det också och det följer med en flygplansadapter som funkar med sladden. Pratar man i telefon via sladd måste man använda telefonen som mikrofon, vilket är enda nackdelen om man inte vill använda bluetooth.

Behöver man hjälp kan man prata med sin personliga assistent, Siri, Alexa eller Google.

Brusreduceringen
Den viktigaste saken med ett par ANC-hörlurar är självklart att just den funktionen är på topp. Det finns många billiga lurar som tar bort lite av ljudet, men då kan man lika gärna ha ett par avskärmande lurar som oftast har bättre byggkvalitet. Jabras hörlurar gör ett bra jobb, om än inte lika bra som de bästa ANC-lurarna. Här kommer priset in i bilden, men oavsett vad de kostar så vill man självklart att de ska vara så bra det bara går. Jabra klarar helt klart av att göra sitt jobb och de är fullt tillräckliga för att göra allehanda resor bättre, men de är inte lika bra som de dyrare alternativen. För runt 500-1000 kronor mer kommer ANC-funktionen att vara bättre och har man tänkt lägga ut så mycket pengar som det kostar med ANC-lurar kanske det är värt den extra pengen för just bättre ANC-funktion kan man resonera.

En annan sak är självklart ljudet och de finns mer kvalificerade personer att prata om ljudet, men för innehavare av medelsvenssonöron finns inget att klaga på.

Vi rekommenderar
De är bekväma, har imponerande batteritid, är lätta att använda, robusta och det följer med ett bra resefodral. Det sista är underskattat, men är nyckeln till att hålla dem i nyskick om man reser mycket. Allt det här kombinerat gör Jabra Elite 85h till ett bra köp.

Glad testpilot.

Lämna ett svar