Visste du att...

Valkyrie Jam arrangeras för andra året i Boden

Varje år, även om traditionen bara är inne på sitt andra år, arrangeras Valkyrie Jam i Boden. Det är ett evenemang för kvinnliga spelutvecklare som pågår i 10 dagar.

Valkyrie Jam består av 12 deltagare som delas upp i två grupper, båda med samma uppdrag: Att utveckla ett spel inom ramen av de 10 dagarna.

Foto: Kim Aava

Kreativitet i fokus
Som i alla gamejams är det nytänkande och kreativitet som står i fokus, men det är lika viktigt att skapa nya kontakter och att lära sig nya saker av varandra.

Bakom Valkyrie Jam står den ideella föreningen Gamedev Force, vilken är skapad av Kim Aava, Jenny Nordenborg och Linnéa Östedt Harrison. Föreningen är skapad för att stödja och främja mångfald och jämställdhet genom att skapa en trygg plats inom spelutvecklarindustrin. Utöver Valkyrie Jam arrangerar Gamedev Force även månatliga lunchsammankomster i Stockholm för kvinnor i spelindustrin bland annat.

2018
Det första Valkyrie Jam-eventet ägde rum 2018 och efter stor succé valde arrangörerna att göra om det även i år. Ambitionen är att fortsätta och göra det till ett årligt evenemang. Nytt för årets upplaga är att det är så många internationella deltagare. Förutom svenska utvecklare representeras även USA, Frankrike och Polen bland annat. Det är heller inga nybörjare som har samlats, utan några av dem jobbar till vardags på Blizzard, Riot, Massive och CD Projekt Red.

Boden Business Park
Någon undrar säkert hur evenemanget hamnade i Boden? Allt kommer från att Jenny Nordenborg, som är en av arrangörerna för Valkyrie Jam, pratade med Jeanette Nilsson som då jobbade på Bodens Kommun. Båda ville göra något för att främja kvinnor i teknikbranschen och kanske inspirera fler att jobba inom sektorn.

Boden Business Park hade tagit enorma steg framåt med spelutbildningar och verkligen lagt fokus på att utöka teknikindustrin i Boden. Nordenborg fick hälsa på i Norrbotten och såg både Boden och förorten Luleå i öster. Bevisligen var hon nöjd med besöket, för inte allt för långt efteråt ägde det första Valkyrie Jam rum i Sävast, sex kilometer utanför Boden.

Valkyrie Jam
Hur kom namnet Valkyrie Jam till? Jo, det röstades fram via en Facebook-grupp. Det fanns åtskilliga namn, men Valkyrie Jam var det som fick överlägset flest röster. Tur att ingen föreslog Boaty McBoatface?

Sponsorer
Valkyrie Jam vore inte möjligt utan det stora stödet från ett antal sponsorer och det är rätt tunga namn som ser till att de 10 dagarna i Boden äger rum. Sponsorerna består av Valve, Resolution Games, Neat Corporation, Fast Travel Games, Landfall Games och Nordisk Film. Sedan ställer självklart Boden Business Park upp med vad som behövs på plats.

Resultatet
Den 28:e juli slutar Valkyrie Jam och då kommer resultatet att visas upp på här och via social media. Vi återkommer med en slutsummering av evenemanget. Under tiden kan du hålla koll på vad som händer på FB-sidan som uppdateras dagligen.


Kreativ kaos? Här skapas det spel i Sävast.

Lämna ett svar