Visste du att...
8

Viva Piñata

Viva Piñata är en färgglad trädgårdssimulator fyllt med levande piñatas, men under den kraftigt barnsliga ytan finns ett djup som även kan tilltala äldre spelare.

Utvecklarna bakom Viva Piñata är inga mindre än de smått legendariska Rare som tyvärr verkar ha blivit lite ringrostiga på senare tid. Det brittiska spelföretaget uppnådde sin stjärnstatus som andrapartstillverkare åt Nintendo när de utvecklade Donkey Kong Country till Super Nintendo. När de sedan fortsatte att släppa mastodonttitlar så som Golden Eye 007 och Banjo Kazooie till Nintendo 64 så blev deras plats i spelhistorien förevigad. Några år senare hände något ingen trodde var möjligt, Microsoft köpte up Rare från Nintendo och plötsligt kändes det som att vad som helst kunde hända. Det var självklart att Rare inte längre kunde använda sig av Nintendos egna karaktärer men jag undrade om de ändå skulle fortsätta att göra spel på Nintendos alldeles speciella sätt? Jag kan nu för första gången på väldigt länge svara helhjärtat på den frågan, och svaret är ja. Viva Piñata känns precis som ett Nintendo-spel i sin bästa bemärkelse. Det är svårt att förklara exakt vad jag menar men kortfattat skulle man kunna säga att det är annorlunda, färgglatt, charmigt och att det skulle kunna passa vem som helst, men egentligen är det lite mer än så. Jag tror nog bara de som är uppväxta med Nintendo-spel verkligen kan förstå. Som jag ser det så verkar Rare vara på väg tillbaka till sina gyllene rötter och som en symbol för detta kan de som är extra uppmärksamma kanske upptäcka en musikintresserad björn någonstans i bakgrunden.

När man börjar sin trädgård i Viva Piñata så ser den ut som en torr och stökig soptipp men med hjälp av sin magiska spade, en outtömlig påse med gräsfrön och en vattenkanna så ser det snabbt och lätt ut som en enkel liten bakgård. I vår värld är piñatas bara mexikanska pappersdjur fyllda med godis som man slår sönder på fester för att komma åt godiset, men i spelet är de levande djur som kommer på besök i sin trädgård om den uppnått särskilda kriterier. Kriterierna innebär till exempel en speciell mängd gräs eller vatten, ett särskilt antal blommor av en viss sort eller ett visst antal av en särskild piñata. När piñatorna besöker din trädgård är de svartvita men om man lyckas uppnå deras önskemål får de färg och blir bosatta. Det första djuret som besöker trädgården är en piñatamask som kallas Whirlm och den har extremt låga krav på sin omgivning. Alla piñatorna påminner om riktiga djur men är aningen förändrade och har därmed mer fantasifulla namn. Ormar kallas Syrupents, kaniner kallas Bunnycombs, fjärillar kallas Mothdrops, rävar kallas Pretztails, möss kallas Mousemallows, grodor kallas Lickatoads och myror kallas Raisants. Detta är dock bara de första djuren du får i din trädgård och vill du upptäcka alla kan du räkna med att det kommer ta riktigt långt tid. Efter djuren blivit bosatta gäller det att få dem kärleksfulla genom att uppnå ännu fler av deras önskemål och när du gjort detta så är de redo att para sig. Önskemålen kan vara att de till exempel vill ha ett hus att bo i eller att de vill äta någonting de tycker om. När man får sina piñatas att para sig, eller svärma som det kallas i spelet, så får man först spela ett litet minispel där det gäller att manövrera det parande djuret genom en enkel labyrint och sedan får du bevittna djurens söta lilla parningsdans. Men allt är inte en dans på rosor då en del piñatas kan bli arga på varandra och börja slåss, de kan bli sjuka av dålig mat och de kan äta upp varandra. Det handlar mycket om att försöka uppnå ett balanserat ekosystem och en stor del av nöjjet ligger i att experimentera sig fram med olika saker för att försöka upptäcka nya piñatas, växter eller föremål. Det kan även dyka upp inkräktare så som sniglar och onda fladdermöss som ställer till det i trädgården.

För att kunna förbättra sin trädgård krävs det chokladmynt som man tjänar genom att göra saker eller sälja saker och dessa kan man sedan använda för att göra eller köpa nya saker. Man kan till exempel köpa hus till alla olika typer av piñatas, man kan uppgradera sina verktyg och man kan köpa ett stort antal tillbehör och växtfrön. Med tiden utökas även storleken på din trädgård så man får platts med fler saker.

Viva Piñata är ett väldigt vackert spel att se på. Grafiken är inte cellshadad men det är ändå det mest sagobokslika spel jag sett. Spelet innehåller en enorm mängd olika starka färger och kontraster men det är en smakfull, fantasifull och charmig design på allt. Man kan säga att ordet ögongodis aldrig passat så bra för att beskriva ett spel förut. Alla försäljare och hjälpredor i spelet har röster och deras språk är baserat på grundinställningarna på spelkonsolen – det vill säga vilket land man uppgett i sina inställningar. Piñatornas röster påminner om rösterna i Banjo Kazooie och är söta men lite enformiga. Musiken är som grafiken både sagolik och välgjord och bidrar till den lugnande och mysiga stämningen.

Många har jämfört Viva Piñata med The Sims och Animal Crossing, men jag tycker att det har lika mycket gemensamt med Pikmin, Pokemon, Nintendogs och Harvest Moon. Jag skulle till och med kunna jämföra det med Pilotwings 64, eftersom det är det första spelet sedan dess som får mig att koppla av på samma sätt som jag gjorde när jag mållöst flög runt och njöt av de vackra vyerna i mitt glidflygplan. Det finns vissa som kritiserar Viva Piñata för att det inte innehåller vanliga spelelement så som direkta fiender, bossar, banor och egentliga utmaningar förutom de man sätter upp själv, men det är just detta som gör det så stressfritt och avkopplande. Viva Piñata är det perfekta spelet att sätta på när man kommit hem från en hård dag på jobbet och inte orkar kämpa för sitt liv emot ihärdiga monster och ondsinta terrorister. Det är även perfekt om man vill ha ett spel att mysa framför tillsammans med sin flickvän eller varför inte använda det för att spendera lite quality time med sin son eller dotter. Spelet marknadsförs som ett barnspel men i sitt senare skede så är det tyvärr för komplicerat för allt för unga barn. Nästan vem som helst skulle kunna uppskatta det här spelet men det betyder inte att nästan alla kommer att göra det. Ser du nöjet i att ta hand om ett gulligt djur eller att odla en vacker växt? Då ser du nog nöjet i att spela Viva Piñata. Leve pappersdjuren!