Visste du att...
7

UEFA Champions League 2006-2007

Mer fotboll från Electronic Arts. Den här gången med UEFA Champions League i fokus.

Hej, här kommer ännu ett fotbollsspel från Electronic Arts. Och UEFA Champions League 2006-2007 är i grund och botten samma spel som FIFA 07. Så grafiken är läcker, drösvis med riktiga lag och spelare deltar och Andy Gray vräker ur sig kommentarer på skotskt dialekt i tid och otid. Men i och med FIFA 07 – och därmed också UEFA CL 06-07 – lyckades Electronic Arts äntligen börja utmana Pro Evolution Soccer även när det kommer till spelmekaniken.

Som alla förstår gäller det att ta sitt lag till vinst i Champions League, vilket förstås också innebär att bara de lag som kvalificerade sig till denna finns att tillgå. För att kompensera för detta kan man även ta sig an särskilda utmaningar som repriserar kända matcher från Champions League-historien. Sugen på att upprepa Liverpools finalbedrift från 04/05? Eller tror du att Valencia faktiskt hade kunnat knäcka Bayern München 00/01? Möjligheten finns här. Det som förstör illusionen lite är att det är dagens laguppställning som deltar även om man spelar en match från 1967.

Den andra nymodigheten som är tänkt att appellera till ensamma spelare är vad Electronic Arts kallar ultimate team. Det är en annan variant på FIFAs managerläge. Om någon minns de gamla fotbollskorten så har de en tripp längs minnenas allé att se fram emot här. För den yngre generationen kan det istället kanske bäst beskrivas som FIFA möter Pokémon.

För att bygga upp sitt lag får man köpa paket med blandade kort. Många är spelare, andra tränare, läkare eller arenor. Allt eftersom man spelar vidare i något av de olika spellägena får man fler poäng att köpa kort för. Överblivna kort går att byta med andra spelare online även om det av någon anledning kräver guldversionen av Xbox Live. Om detta är Electronic Arts egna dåliga idé eller något krav från Microsoft kan jag inte svara på men det känns i alla fall aningen snålt.

Liksom VM- och EM-varianterna av FIFA är det här spelet som mest intressant just nu när Champions League pågår. I övrigt bjuder det vanliga spelet på betydligt mer för fotbollsintresserade. I grunden är det dock fortfarande ett solitt fotbollslir och ultimate team bjuder faktiskt på mervärde när man hunnit tröttna på Champions League.