Visste du att...
7.5

Tony Hawk’s Pro Skater 4

Fyra Tony Hawk på Gameboy är fler än tre på PC. Vet inte om den rubriken gick hem, men här är i alla fall THPS4.

Ännu ett år och ännu ett nytt Tony Hawk-spel har man börjat tänka – det har börjat bli sedvanlig sportspelsanda över extremsportspelen också. Nu är även Gameboy Advance-versionen av Tony Hawk’s Pro Skater 4 här och man behöver alltså inte riskera att separeras från Hawks fjärde spel under julledigheten hos mormor och morfar – fördelen med bärbara konsoler.

Vid den här tiden har väl alla spelat någon version i Tony Hawk-serien. Då vet ni redan hur spelet går till och hur otroligt bra det är. Vad ni kanske inte vet är hur den senaste Gameboy Advance-versionen är – men det vet ni snart.

Man kan spela som en av 14 valfria proffs-skatare, göra tusentals trick och kombinationer samt åka på de flesta av de banor som finns på de mer stationära versionerna av THPS4. Vissa banor har dock ändrats en del för att passa bättre till Gameboy Advance. Det är nämligen så att man nu spelar med en fixerad kameraposition precis som i de tidigare delarna av THPS-serien och inte med en kamera som följer efter spelaren. Det gör att man känner sig lite yr och bortkommen i början, men efter en stunds spelande har man vant sig och tänker inte ens på det. Dock ska poängteras att även när man är van kan det fixerade kameraperspektivet göra vissa av spelets mål frustrerande svåra. Man får nämligen inte ett så bra höjd- och avståndsperspektiv.

THPS4 har så gott som allt som THPS2 och THPS3 till Gameboy Advance hade och det inkluderar även den populära create-a-skater funktionen, det vill säga skapa din egen karaktär. Den här funktionen är tyvärr inte lika underhållande som på sina konsolkusiner då karaktären är så liten att man inte kan skilja så mycket på olika kläder och tillbehör. En av de få funktioner som fortfarande inte finns med i den bärbara versionen av THPS är möjligheten att kunna bygga sin egen Skate Park – bygga en arena som man sedan kan åka i. Det är självfallet mycket tråkigt och något som borde dykt upp i THPS4 tycker jag. Precis som i THPS3 så går det även denna gång att spela flera samtidigt, men den här gången är det bara två spelare som gäller – inte fyra. THPS4 innehåller även en hel del av de nya specialtricken och minispelen som dök upp i konsolversionerna. De har även implementerat det mer fria spelsystemet som gör att spelet inte längre går på tid utan att man får åka fritt runt på banorna och göra precis som man vill. När man sedan pratar med särskilda personer som står lite här och där får man uppdrag som sedan går ut på tid för att utföra. Däremot har de inte ändrat det grundläggande tricksystemet på samma sätt som de gjort på konsolversionerna av THPS4, vilket kom som en besvikelse för mig. Det var inga riktigt stora förändringar så det är inget som man lider särskilt mycket av. Effekterna är alla mycket välanpassade för det lilla bärbara formatet men musiken har de inte riktigt lyckats fånga, utan den är mest störande i min åsikt och jag sätter hellre på mig hörlurarna från min freestyle när jag spelar.

Det finns egentligen inte så väldigt mycket att klaga på i THPS4 förutom att man fortfarande blir lite yr av spelmotorn som i stort sett är identisk med den i THPS2 och THPS3. Jag tycker de borde försökt göra det i full 3D den här gången eller så att man kan rotera spelskärmen efter eget tycke. Ett annat klagomål som utvecklarna tyvärr inte kunde göra något åt är knapparna på Gameboy Advance. Det känns inte riktigt som om de räcker till för alla avancerade funktioner i THPS-serien och detta gör vissa saker mer komplicerade än vad de behöver vara.

Om det nu finns någon därute som aldrig spelat något Tony Hawk-spel förut, så är nog den här bärbara versionen kanske inte det bästa sättet att komma i kontakt med skatelegenden. Den höga svårighetsgraden kräver nästan att du har spelat tidigare – åtminstone om du vill kunna utnyttja det till fullo. Har du redan spelat någon av konsolversionerna av Tony Hawk’s Pro Skater 4 och tröttnat på det spelet – då finns det inte mycket mer att hämta här. Är du däremot en skateboardfanatisk gamer – som jag är – och inte får nog av skateboarding, då finns det inget bättre spel på bussen, tåget och rasterna i skolan. THPS4 till Gameboy Advande är den minst uppdaterade THPS-uppföljaren någonsin, men det är däremot långt ifrån ett dåligt spel och bör tittas noga på om du gillar spelserien. Förvänta er inget banbrytande bara så blir ni säkert fullkomligt nöjda.