Visste du att...
7.5

Tony Hawk’s Pro Skater 3

Tony Hawks spel har blivit en årlig tradition. Spel nummer tre är ute och en fyra är under utveckling. Historien börjar dock tunnas ut, men det är fortfarande ett himla kul spel.

Nu är den tredje delen i Tony Hawk-serien här på Gameboy Advance.

Vid den här tiden har väl alla spelat någon version i Tony Hawk-serien och då vet ni redan hur spelet går till och hur otroligt bra det är. Vad ni kanske inte vet är hur den senaste Gameboy Advance-versionen är – men det vet ni snart.

”Tony Hawk Pro Skater” och ”Tony Hawk Pro Skater 2” släpptes till Gameboy Color för ett tag sedan, men inget av spelen kändes alls som sina konsolkusiner. De var otroliga besvikelser och fick mig att tro att man aldrig skulle kunna uppleva Tony Hawk utanför spelrummet. Men så en dag såg jag bilder på ett spel som fick mig att tappa hakan, det var Tony Hawk Pro Skater 2 till Gameboy Advance. Jag trodde inte det var sant, för det jag såg var ju en nästan identisk bärbar version av Playstation-originalet.

Allt jag såg var lyckligtvis helt sant och THPS2 till Gameboy Advance var otroligt. Nu är uppföljaren till det spelet här och på gott och ont har inte allt för mycket förändrats. Man kan spela som en av tretton valfria proffsåkarna, göra tusentals trick och kombinera dessa till vansinne, skata på de flesta av sina favoritbanor från Playstation 2-versionen av THPS3. Riktigt alla banor från THPS3 har tyvärr inte tagits med i denna bärbara version, men sju stycken finns med. Vissa banor har dock ändrats en del för att passa bättre till Gameboy Advance. Det är nämligen så att man nu spelar med en fixerad kameraposition och inte en kamera som följer efter spelaren. Det gör att första gången känner man sig lite yr och bortkommen, men efter någon timmes spelande har man vant sig och tänker inte ens på det. Dock ska det poängteras att även när man är van kan det fixerade kameraperspektivet göra vissa av spelets mål frustrerande svåra. Man får nämligen inte ett så bra höjd och längd begrep.

I THPS3 dyker den saknade funktionen Create-A-Skater – skapa en åkare på svenska – äntligen upp på Gameboy Advance. Dock är denna funktion inte lika underhållande som på Playstation 2-spelet då grafiken är så liten att man inte kan skilja så mycket på olika kläder och sådant. En av de få funktioner som fortfarande inte finns med i den bärbara versionen av THPS är möjligheten att kunna bygga sin egen skatepark. Detta är självfallet mycket tråkigt men kanske något som dyker upp i Gameboy Advance versionen av THPS4. En lite oväntad förbättring är att det nu går att spela fyra samtidigt via länkbabel. Då krävs det i och för sig också att du har tre vänner som alla äger en Gameboy Advance och varsitt exemplar av spelet. THPS3 innehåller även en hel del nya specialtrick och den välkända trickkombinationsförlängaren ”revert”, vilken gör att man nu kan inkludera ”quarter pipe”-hopp i kombinationerna. Det hela innebär att man trycker på ”Grab”-knappen precis när man landar i ett ”quarter pipe”-hopp, lyckas man trycka precis rätt så åkaren en så kallad ”revert”, vilket är en 180-graders ”powerslide”, efter detta kan man sedan starta en ”manual” eller gör något annat trick för att fortsätta kombinationen. Det finns egentligen inte så väldigt mycket att klaga på i THPS3 förutom att man fortfarande blir lite yr av spelmotorn som nästan är precis likadan som den i THPS2. Jag tycker de borde försöka ha gjort spelet i full 3D den här gången eller gjort så att man kan rotera spelskärmen efter eget tycke. Ett annat klagomål som det tyvärr utvecklarna inte kunde göra något åt är knapparna på Gameboy Advance. Det känns inte riktigt som om de räcker till för alla avancerade funktioner i THPS3 och detta gör vissa saker mer komplicerade än vad de behöver vara.

Om det nu finns någon där ute som aldrig spelat ett Tony Hawk-spel förut, så är nog den här bärbara versionen kanske inte det bästa sättet att komma i kontakt med spelet. Den höga svårighetsgraden kräver nästan att man har spelat tidigare – åtminstone om du vill kunna utnyttja det till fullo. Tillhör man den stora skaran som redan spelat Tony Hawk Pro Skater 3 till Playstation och otroligt nog tröttnat på det spelet – då finns det nog inte så mycket mer att hämta här. Är du däremot en skateboardfanatisk gamer – som jag är – och inte får nog av skateboarding, då finns det inget bättre spel på bussen, tåget och rasterna i skolan. För det här är ett bättre spel än THPS2 på alla tänkbara sätt. Trotts detta så är THPS3 till Gameboy Advance den minst uppgraderade THPS-uppföljaren någonsin och det gör trogna Tony Hawk-fans besvikna som förväntar sig ännu ett spelmirakel. Det är däremot långt ifrån ett dåligt spel och bör tittas noga på om du gillar serien och jag rekommenderar det starkt för er som spelat slut på del två till Gameboy Advance och suktar efter mer skateboard action, förvänta er inget banbrytande bara så blir ni säkert fullkomligt nöjda.