Visste du att...
7.5

TOCA Race Driver 2

15 olika sorters racing – allt från Nascar, Formelbilar till standardbilar, isracing och lastbilsracing.

TOCA Race Driver 2 till Microsoft Xbox tillhör mina absoluta favoriter. Jag har spelat igenom det i enspelarläge, mest för att låsa upp alla tävlingsformerna och fordonen, och spelar det frekvent via Xbox Live där det växer och blir till ett måste i spelbiblioteket.

Race Driver är till att börja med det enda racingspelet med en handling. Spelaren börjar som en ung spoling på racerbanan, vars prestationer fångar ögat av en lika snygg som kompetent manager. Managern är en tjej för övrigt – om någon undrade. I och med bättre och bättre resultat i viktigare och viktigare racingformer blir man till slut ett fullblodat racingproffs. Den här delen är underhållande, men absolut inte nödvändig. Det är självklart spelet som är det viktiga, men någonstans förtjänar Codemasters beröm för att de försöker göra mer av genren än de flesta andra.

I dagens polerade spelvärld har inte Race Driver 2 slagit igenom här i Sverige, jag funderar ibland på om det bara är jag som gillar det. Kollar man på konkurrenter är de snygga som sjutton, bilarna tar ibland inte skada och i det stora hela är de spelen rätt opersonliga. I Race Driver 2 är kanske grafiken ett snäpp under de snyggaste racingspelen, men bilarna tar skada och kör man som en klant får man en bil man förtjänar.

Man kan välja lite olika körsätt, att försöka ligga rätt i banan och inte bege sin in i onödiga dueller med motståndarna. Det sättet är precis hur jag kör, bara tvärt om. Jag gillar att man kan knuffas och att man inte kan göra det utan att själv få skador på bilen. Klart man kan strunta i att bromsa, men kör man på en konkurrent kommer ens egen bil att försämras drastiskt. Då är det ett aktivt val.

Enda sedan jag fick höra att Race Driver 2 skulle komma till Sony PSP har jag längtat efter spelet och nu har jag spelat det som en galning. Många långa pauser på grund av att batteriet är kanske lite mindre potent än man kunde önska sig.

Spelkontrollen är bra och det är lätt att köra alla typer av fordon runt banorna. Jag har inget till övers för formelbilar, utan gillar bäst att köra standardbilsracing och sånt som påminner om det. Dessa klasser finns inte med från början, vilket är synd, men man blir desto gladare när de äntligen kommer fram. För mig som kör Race Driver 2 ofta så känner jag igen mig i allt – det är ju samma spel, bara lite begränsat då prestandan på en PSP och Xbox inte är identiska.

Att köra ensam i Race Driver 2 är kul, men det är när man spelar mot någon annan som spelet blommar ut. Det gör att jag, precis som när jag spelar det ensam på Xbox, har roligt men inte så jag glömmer tiden. Tyvärr känner jag inte en själ som äger en Sony PSP för tillfället och har därför inte haft möjlighet att prova på hur det är att spela mot någon annan. Jag har läst mig till att man kan vara upp till 12 personer och det låter ruskigt kul, men jag får återkomma kring flerspelarläget. En sak som instruktionsboken inte säger något om är om alla måsta ha spelet för att spela eller om man kan ladda ner någon demobana från den som har spelet.

Allt som allt är TOCA Race Driver 2 ett bra spel som jag rekommenderar till alla som gillar racing och har 11 kompisar med en Sony PSP.