Visste du att...
6.5

The Suffering: Ties That Bind

Blodig action på Baltimores gator i Midways nya actionskräckspel.

The Suffering gjorde väl ingen direkt succé när det första spelet kom. Det fyllde ett visst tomrum för de som gillade skräck men saknade action i del spelen. Man orkar bara med så mycket sega spänningsmoment i spel som Silent Hill. Ibland vill man bara grabba tag i ett stort fett gevär och skjuta skallen av någon. Det är här som The Suffering kommer in i bilden.

Med en åldergräns på 18 år har det inte sparats på våldsamheterna och inte heller på svordomarna som de lyckas kombinera på ett fascinerande sätt. Huvudpersonen Torque befinner sig i ett fängelse nära staden Baltimore som ligger cirka 30 minuter från Amerikas huvudstad Washington – för de som intresserar sig för geografi. I det här fängelset bryter helvetet lös och Torque är inte sen att dra från platsen. Snabbt hittar han olika vapen och han använder alla med stor vana, det sitter i ryggraden på honom kan man säga.

Man kan välja mellan att spela i förstapersonsvy eller i tredjepersonsvy. Det sistnämnda är standard. Man hoppas in i förstapersons när det hettar till då karaktären kan vara lite jobbig att vända rätt, eller i alla fall att få kameran att hänga med.

Suffering har kastat in massor av skräckeffekter och annat för att få spelet att verka vara kusligt, men då man sällan eller aldrig är utan vapen – oavsett om det är något man skjuter eller slår med – blir man inte nagelbitande rädd som i andra spel. Då handlar de om få kulor och att spela taktiskt, här kan man mer eller mindre bara kuta rakt och fightas som i en gammal Clintan-film. Det är i och för sig inte fy skam, men det tar som sagt dö på stämningen som Midway försöker skapa.

The Suffering: Ties That Bind är inte alls lika bra som till exempel Resident Evil 4, inte i närheten faktiskt. Det lägger sig mer på en anonym nivå där Evil Dead tidigare huserat. Kan vara kul med lite sällskap för S-Mart-arbetaren – det vill säga huvudrollskaraktären i Evil Dead.