Visste du att...
6.5

Street Hoops

Gillar du att spela basket och shoppa kläder – då är Street Hoops spelet för dig.

Förra året kom en uppdaterad version av NBA Jams gamla arkadkoncept, det var Electronic Arts som lånat det och som sagt fräschat upp det. Spelet som heter NBA Streets blev en succé och självklart kommer nu några spel i genren som vill vara med och ta en bit av arkadbasketkakan.

I Street Hoops spelar man på allt annat är fina planer, här handlar det om allmänhetens slitna planer nära stranden, mitt i storstaden eller en gammal gymnastiksal med flera. Det är så kallad Streetbasket, där allt går lite hårdare till. Jag har själv en erfarenhet från Chicago, där jag sög så hårt att mina mer basketkunniga med – och motspelare – började kalla mig 90210 som man kan förmoda var någon sorts förolämpning. Att det var en förolämpning baserar jag på att jag satte noll bollar under mina 30 minuter på planen, men nog om mina pinsamma stunder på andra sidan Atlanten.

Planerna är framför allt lokaliserade i USA, men eftersom Europa ses som ett exklusivt ställe för amerikanare – och det är för den marknaden som spelet är skräddarsytt – finns det även planer i London och Aten.

Det finns många olika spelsätt och man kan välja på att spela med en eller två korgar. För att göra Street Hoops mer unikt och involverande har fler street-element inkluderats, man kan gå och shoppa de senaste sportkläderna, smycken, tatuera sig och skaffa ett par riktigt koola solbrillor. Det gör man för de pengar man spelar in på planen.

Spelandet, som är det viktigaste självklart, är lätt att anamma. Det är inga krusiduller och man kan i praktiken göra anfallen baserade på en lätt fint och sedan skjuta eller varför inte dunka. Tyvärr är det faktiskt så lätt som det låter och då är det inte att det inte är en utmaning som jag pratar om – utan att det är för svårt att försvara. Man kan bromsa upp anfallen, men det är svårt att ta bollen. Om man inte lyckas placera bollen i korgen är det allt som oftast frågan om dåligt spelande eller otur – försvaret kan inte ta åt sig äran. Självklart öppnar detta dörren för rikligt med poäng, men det borde som sagt gå mycket lättare att försvara.

Spelet är snyggt och musiken är i stil med attityden, till exempel kan man höra DMX, Method Man, Cypress Hill, Xzibit och en hög med låtar från Pharoache Monch.

För att summera det hela är Street Hoops ett bra spel som gör sig bäst att spelas med vänner. Det har vissa brister, men roar – dock inte för evigt.