Visste du att...
6.5

The Simpsons: Road Rage

En av världens mest populära tecknade serier är tillbaka – i Crazy Taxi-förpackning.

Det första Simpsons-spelet jag spelade var till Nintendo Entertainment System (NES) och hette ”The Simpsons Attack Of The Space Mutants”. Det var ett otroligt utmanande plattformsspel där man var tvungen att lösa pussel för att hitta de onda rymdmutanterna och rädda världen. Nu är den gula familjen Simpsons tillbaka i sitt första Playstation 2-spel och det finns ingen tvekan om att ”The Simpsons Road Rage” lånat (läs: stulit) hela sin spelidé ifrån Segas populära Crazy Taxi-serie.

Road Rage handlar om att den rike och girige Montgomery Burns (Mr. Burns) har köpt upp hela stadens kommunala färdmedel och höjt priserna till skyarna. Detta har gjort stadens medborgare mycket arga och fått alla att starta sina egna små taxibolag för att på så sätt tjäna ihop tillräckligt mycket pengar för att köpa tillbaka vad man kan se som Springfields version av ”SL”.

Det finns två spellägen att välja på i Road Rage, ett av dem är storybaserat och bygger på olika uppdrag man måste utföra för att handlingen ska gå vidare. Det andra är ett arkadliknande spelläge där det gäller att köra så mycket kunder som möjligt till deras önskade destination – precis som i Crazy Taxi. I detta spelläge får man även välja vilken Simpsons-karaktär man vill spela. Man kan vara Homer, Bart, Lisa, Marge, Kwick-E-Mart ägaren Apu Nahasapeemapetilon, polischefen Wiggum, clownen Krusty och alkisen Barney med flera. Alla har sina egna röster från tv-serien och säger olika saker beroende på vem det är som hoppar in i deras taxi. Detta gör spelandet betydligt mer underhållande för Simpsons-fans och är spelets starkaste element. Musiken är tagen ur serien och passar utmärkt, dock blir den ganska enformigt efter långa spelstunder. Kontrollen i Road Rage är väldigt simpel, men inte särskilt realistisk. Alla olika bilar verkar kontrolleras ungefär likadant och det finns inte mycket tekniker att lära sig. Banorna och spelens olika uppdrag skiljer sig i kvalitet och underhållningsvärde markant. Vissa är roliga och smart uttänkta medan andra känns meningslösa och tråkiga. Genom spelets gång får man se alla delar av staden Springfield man kan tänka sig och har man kollat mycket på serien så känner man ofta igen sig på platser som Moes Bar, The Power Plant, Springfield Elementary School och Kyrkan med mera.

Grafiken i Road Rage är gjord i den nu för tiden populära cel-shading-tekniken, vilken gör att allt ser ut ungefär som i en tecknad film fast i 3D – det är den som används ibland annat Segas ”Jet Set Future”. Det är mycket snyggt och passande och ser lite ut som när Homer åkte in i en tredimensionell värld i ett Halloween-avsnitt av The Simpsons.

The Simpsons Road Rage är ett underhållande spel om du är en Simpsons-fanatiker som mig. Är du dock inte det så råder jag dig att köpa Crazy Taxi eller något annat spel i genren.