Visste du att...
6

Ratchet and Clank – All 4 One

Nu för upp till fyra spelare.

Seriens charm och alla fantasifulla vapen blandat med samarbetsläge för fyra spelare låter som en succé – på papperet.

Från att tidigare ha gjort stabila spel för endast en spelare slår nu Ratchet and Clank ihop sig med rivaler och motståndare från tidigare spel för att tillsammans ta sig an en gemensam ondska. Handlingen och humorn riktar sig till den yngsta målgruppen och tilltalar därför långt ifrån alla.

Som fyra spelare styr man varsin karaktär och får slåss hårt om platsen på skärmen. Valutan är skruvar och muttrar och de samlas individuellt, interna konflikter hos gruppen som spelar är garanterat. Valutan spenderar man sedan på att köpa och uppgradera vapen som i vanlig anda är överdrivna och komiska.

Spelet är en linjär historia där små samarbetsbitar avlöser varandra i jämn och fin takt, man skjuter fiender och hoppar runt på plattformar. Med ett knapptryck sugs man mot sin närmaste kompanjon av något som liknar ett gummiband. Det fråntar all form av utmaning i precisionshoppandet men tillför en väldigt humoristisk del i spelandet. Helt plötsligt kan perspektivet också ändras och rätt som det är har man jetpacks och sjunker långsamt ner i en grotta.

Nej, variationen är det helt klart inget fel på. Miljöerna, fienderna och bossarna blandas runt i ett högt tempo och tillsammans med tre vänner har man det oftast roligt. Bortsett från när spelets brister tränger sig på.

Kameran anpassar sig tyvärr inte alls efter fyra viljor. Den går på räls bakom kollektivet och zoomar sällan ut om någon vill komma åt något som finns bortom skärmkanten. Men kameran kan inte mäta sig mot resten av spelets instabilitet. Vid flera tillfällen dog spelare helt utan anledning, ibland dog vi allihop samtidigt utan förklaring. Någon kunde bli odödlig under en tid och bara några timmar in så kraschade spelet. Enstaka händelser som blir så mycket värre då de händer efter varandra.

Jag skulle inte gå så långt och säga att spelet är helt trasigt, för det går uppenbarligen att ha roligt med det. Men i det skick det är nu så når det bara upp till ett okej betyg.