Visste du att...
7.5

Magical Quest

Text: VillaS

Ännu en gammal Super Nintendo-titel ser dagens ljus på GBA – Magical Quest starring Mickey & Minnie.

På den så kallade gamla goda tiden släpptes ett stort antal plattformstitlar med allsköns figurer till NES och Super Nintendo. Dessa börjar åter få en renässans genom olika konverteringar till Gameboy Advance, nu har turen kommit till vår vän Musse Pigg och hans glada gäng.

Det hela tar sin början när de goda vännerna kastar boll ute i gröngräset. Plötsligt råkar Långben kasta iväg bollen lite för långt och Pluto springer efter för att leta. Vips är både bollen och Pluto försvunna. Musse bestämmer sig givetvis, som den goda husse han är, för att leta upp sin hund. I brådskan glömmer Musse att se sig för och faller ner för ett högt stup, men till sin förvåning upptäcker han att han har transporterats till en annan värld som styrs av den ondskefulla tyrannen Pete (Svarte Petter) och hans hantlangare. Det är din uppgift som antingen Musse eller – som hans kvinnliga motsvarighet – Mimmi att rädda Pluto.

Magical Quest är ett plattformsspel av klassiskt snitt med diverse kniviga hopp som ska utföras och elakingar som det ska tas död på. Enklaste sättet att göra detta är att hoppa på de utvalda offrens huvuden, men det går även utmärkt att grabba tag i ett närliggande block och kasta iväg. För att tillföra lite nyheter i plattformsvärlden finns det här, precis som i SNES-versionen, tre par olika dräkter till vår hjälte. Varje dräkt har sina specialegenskaper; till exempel kan Musse iförd trollkarlsdräkten skjuta magibollar medan han med hjälp av brandmansdräkten kan spruta vatten. Lite tråkigt är det att man egentligen inte behöver göra något speciellt för att få tag på dessa dräkter, utan man får dessa en efter en när man kommer till vissa punkter i spelet. Musiken är genomgående riktigt fin och stundtals blir den till och med magiskt vacker. Det gick till och med så långt att jag dog med flit i slutet av en bana för att bli tvungen att spela om densamma och därmed få njuta av musiken en gång till.

När det vanliga äventyrsläget blir för påfrestande – för det blir det då och då, tro mig – och man behöver ta en paus kan man ta sin tillflykt till någon av de fyra partyspelen som utvecklarna slängt med. Dessa kan avnjutas antingen tillsammans med en god vän eller på egen hand om man inte har några goda vänner alternativt känner för att partaja lite på egen hand.

Har man inte spelat Magical Quest på SNES kan det vara en god idé att ta sig en titt på konverteringen. Spelet har ett högt underhållningsvärde och de fyra minispelen drar sitt strå till stacken för att höja spelglädjen ytterligare. Att man dessutom kan länka ihop Magical Quest med det mediokra Gamecube-spelet Magical Mirror gör ju inte saken sämre, om man har Gamecube vill säga. Detta blir således det första spelet i historien som får en trea av mig, och det är det väl värt.