Visste du att...
6

Full Auto

Vapenbestyckad racing bjuder Sega på i Full Auto.
Full Auto är Segas senaste Xbox 360-spel och det är ett arkadspel där man kör tuffa bilar och skjuter missiler med mera. Det hela konceptet låter som om det skulle komma från Midway, det här är deras typ av spel.

Spelet är i det stora hela uppdragsbaserat och upplägget påminner om det som man hittar i de storsäljande Burnout-spelen. En utmaning, till exempel att eliminera ett antal bilar, ska uppfyllas. Det finns tre olika rankings; guld, silver och brons. Klarar man då, för att fortsätta på spränga bilarexemplet, att spränga ett antal bilar under en viss tid får man en medalj. Är man duktig klarar man fler bilar på kortare tid och får en bättre ranking. Ja, det här behövs nog inte förklaras mer, ju bättre man är desto bättre medalj erhåller man – det är som i OS, bara mindre prestigefyllt.

När man klarat ett uppdrag låses ett nytt upp och självklart får man också lite poäng att stoltsera med i Xbox Live. Just dessa achievement points är en av de största anledningarna att jag personligen fortsätter att spela, men mer om det senare.

Kontrollen är lite hafsig. Det är inte så att de slarvat med den, utan arkadkontrollen är lite fladdrig och ger inte någon större känsla av kontroll på bilen. Det går dock att lägga upp ett ställ om man vill, så den är inte helt motsträvig heller. Bara inte så följsam som man kanske är van med från racingspel. Vapen finns det många av, både fram- och bakmonterade. Det främre kan man styra med höger analoga spaken, det bakre är mer att kasta av minor och granater med mera.

Spelet går ut på att köra bil som sagt och att lösa olika uppgifter. Omgivningarna spelar en viktig roll, ska man komma upp i stora skadesummor gäller det inte bara att köra på sina medtrafikanter, utan det gäller också att köra ner stolpar, byggställningar och även rasera delar av hus med mera. Det är som sagt arkad rakt igenom.

Grafiskt är det snyggt, men det är inte så att man sitter och fördömer allt annat man spelat tidigare i sitt liv. Spelar man på en 50-hertz-tv, då kommer man att knorra rejält, för spelet gör sig inte alls där. Det gäller att ha utrustning som klarar 60 hertz. Det följer faktiskt med en lapp som säger det, men den ligger lite gömd, så jag såg den inte först – men å andra sidan spelar jag bara 60 hertz sedan urminnes tider.

Storymode finns det, men någon handling kan man inte hitta. Spelet är allt annat än djupt, det är grunt som barnpoolen i Bodens badhus. Man kan givetvis spela via Xbox Live, men även om det alltid är kul att spela mot andra är det inte så underhållande att man fastnar några längre stunder.

Nu för att gå tillbaka till min tidigare utsago. Jag fortsätter att spela Full Auto fast jag inte är stormförtjust. Jag gör det uteslutande för att få fler poäng på Xbox Live. Måste säga att poängen är den största moroten för att spela spel som man annars skulle lägga ner. Det förklarar vad jag tycker om spelet på ett lite brutalt sätt. Jag tycker att det är okej, men inte mer än så kortfattat.

Full Auto är som en kombination av San Francisco Rush och Spy Hunter kryddat med Burnout. Gillar du lättsamma arkadspel kan det här vara något för dig, men vill du ha lite mer än så kan du med lätthet hoppa över det här spelet.