Visste du att...
8

Fifa 2003

Text: Silverman

Fifa has gone through an amazing evolution and yes – this is football.

Förutsägbart som ett urverk släpper nu EA Sports sin femtielfte tolkning av den ädla sporten fotboll. De flesta av oss som inte är fotbollsfanatiker spänner säkert upp käkarna för en grandios gäspning inför detta föga upphetsande faktum – men vänta! EA Sports har faktiskt tagit sig i kragen och dragit upp sin gamla trotjänare FIFA från slentrianens slum och rakt upp i främste konkurrenten Pro Evolution Soccers kvalitetsliga.

Det som framför allt får mig att studsa till i spelfåtöljen är den kraftigt förbättrade bollkontrollen och det märks tydligt att att EA inte bara sneglat, utan närmast stirrat in i källkoden på fienden Konamis lyckorus till spel. När bollen tidigare satt som klistrad på Fredrik Ljungbergs tåspetsar har ett betydligt mer realistiskt dribblande och skjutande tagit över och till följd av detta har FIFA-seriens tidigare ganska oprecisa kontroll blommat ut till något som är betydligt bättre, om än inte perfekt.

Något EA gärna velat trycka på i år är de omgjorda kontrollerna för de fasta situationerna såsom frisparkar och hörnor. När man hamnar i ett frisparksläge så får man först ange ungefär var bollen ska hamna, därefter dyker det upp en mätare som svajar fram och tillbaka på klassiskt golfspelsvis. När man nått mitten av mätaren ska man trycka på skottknappen och förhoppningsvis sticker bollen iväg åt det håll man vill. Kalla mig gärna bakåtsträvare och latmask men jag anser att den tidigare varianten med pilarna som styrdes med R1- och R2-knapparna var roligare och framför allt enklare och tycker inte att mätaren riktigt passar in och stjäl snarare en del av flytet i spelet.

Finter sköts numera med den högra analoga spaken, vilket är en bra tanke i teorin men inte helt lyckat i verkligheten. Problemet är att det är svårt att förutse vilken typ av rörelse spelaren ska utföra när man drar i spaken och i de flesta fall så slutar det med en tappad boll och i dessa lägen så känns det som att den dåliga precisionen från tidigare FIFA-inkarnationer återigen visar sitt fula ansikte.

Nåväl, med det dåliga överstökat så kan man ju börja fokusera på det bra. Något som jag gillar är är de två olika spellägena: Arkad – med simplare bollhantering och snabbare gameplay och Simulation – med större fokusering på teknisk skicklighet och hårdare motstånd. Det ena passar utmärkt när man ska lira lite med polarna innan barrundan eller när man bara vill ha lite skoj en stund och det andra passar som bäst när man har en god stund över att gräva ner sig i spelmotoriken och glädjas åt att så småningom klara av riktigt luriga grejor.

Grafiken är också ett glädjeämne och vi kan gladeligen konstatera att gubbarna inte längre ser ut som plastdockor utan har blivit betydligt mer realistiska och dessutom utrustats med ett knippe nya, superstiliga animationer att vila ögonen på under kampen om bollen. Dock har jag fortfarande inte hittat någon kameravinkel som jag trivs speciellt bra med än men sådana saker brukar vara högst subjektiva. Den ryckighet som förekom flitigt i FIFA Fotbolls-VM 2002 är inte heller borta även om EA gjort en viss ansträngning och lyckats få bort det värsta. Dock ska detta inte förekomma överhuvudtaget med tanke på vad PS2:an är kapabel till i grafikväg.

Matchkommentatorerna är lika sövande som vanligt, om inte ännu värre än tidigare års upplagor. Jämför man FIFA 2003:s kommentatorer med de i NHL 2003 så ligger jämförelsen fritidsgården mot långvården inte långt borta. Ljudkvalitén är dock bra och tydlig och surroundhögtalarna förmedlar gott och väl publikens entusiasm såväl som de licensierade låtar som finns med i menyerna. Dock saknar jag möjligheten att spela med ljudstandarden DTS som finns i många andra EA-spel.

Som vanligt finns årets upplagor av klubblag och spelare på plats och det är väl fortfarande egentligen den enda riktiga säljande punkt som FIFA-serien har i direkt jämförelse med andra fotbollslir. Personligen tycker jag att Pro Evolution Soccer 2 går vinnande ur fotbollsstriden även i år men jag har numera definitivt mer förståelse för de som tycker annorlunda. FIFA 2003 är nämligen ett av EA Sports bästa fotbollsspel någonsin och serien har med årets upplaga tagit ett stort kliv framåt.