Visste du att...
7

Borderlands

En salig blandning av inspiration har resulterat i actionpackat spel.

Borderlands har det bästa av många världar; en presentation som XIII, en spelvärld som Fallout, ett upplägg som Diablo och inslag från rollspelsvärlden. Det är just blandningen som gör det till en upplevelse värd att ta del av. Det och alla miljontals olika vapen såklart.

Man spelar en anonym skattjägare som precis anlänt till en anonym ökenstad på en anonym planet. Målet är att nå The Vault, en plats som ger pengar och makt till den som hittar det. Till sin hjälp har man en skyddsängel som kommer med både konkreta och diffusa tips. Hon är en suddig bild av en svarthårig kvinna som talar med djupt allvar och mystik i rösten. Inte särskilt spännande.

Men vem behöver hitta The Vault för att bli rik när det ligger sedelbuntar och annat smått och gott bakom varenda hörn i hela spelvärlden? Borderlands fullkomligt dryper av så kallad loot, pengar, ammunition, energi, utrustning och vapen. Mycket av snacket kring Borderlands har varit om hur många miljoner olika vapen det skulle finnas. Detta stämmer helt och hållet, jag har då ännu inte lyckats stöta på något vapen som är det andra likt.

Borderlands spelas genom massvis med småuppdrag som tilldelas en av olika personer. Till exempel; gå dit och döda X med vapen Y, plocka upp Z och lämna det till uppdragsgivaren. Via dessa småuppdrag kryper sig huvudhandlingen långsamt fram, men mestadels är det alltså uppdrag efter uppdrag efter uppdrag efter uppdrag. Allt eftersom öppnas nya miljöer upp och även fordon. Detta äventyrande får ens karaktär att bli bättre inom sin specifika klass, man får fyra att välja mellan i början av spelet.

Beroende på vilket sätt man väljer att spela Borderlands så skiftar underhållningsvärdet ganska mycket. Att spela ensam får spelet att kännas, precis som planeten det utspelar sig på, som en öken. Många transportsträckor och repetetiva uppdrag gör det till något man inte längtar tillbaka till särskilt mycket. Hur spelet är tänkt att spelas är självklart online och man kan bjuda in upp till tre vänner och tillsammans med dem springa runt, skjuta monster, jämföra vapen, bråka om loot och rent allmänt ha hur kul som helst. LAN-spel är också möjligt.

Ändå sugen på Borderlands men inte lyckas övertala några vänner att köpa det? Lyckligtvis, och även ganska överraskande, går det att spela med en vän på samma TV. Utvecklarna hade enkelt kunna skippa den här funktionen och trott att alla ändå vill spela online, men icke! Man spelar då med varsin karaktär som samlar pengar och erfarenhetspoäng individuellt, så det är alltså ingen kopia av spelare ett som den andre spelar. Stort plus för den funktionen.

Kartan är din bäste vän under alla transportsträckor, tyvärr går det inte att titta på kartan och springa samtidigt. Man måste stanna upp för att titta på kartan. Det här kan låta som en liten brist men med så mycket vandring och bilkörning man gör hela tiden är det här något som stör mycket. Borderlands har en skön grafisk stil som matchar hela känslan med spelet, rått och humoristiskt.

Med en ovan blandning genrer, en snygg yta och många olika sätt att spela på så förtjänar Borderlands en närmare titt. Trots sina uppenbara brister är det ett spel som har en helt egen charm… och miljontals olika vapen.