Visste du att...
6.5

Bomberman

En gång i tiden var Bomberman bland det roligaste man kunde syssla med på tv-spel. Inte nu längre.

Bomberman har släppts till i princip alla spelkonsoler som någonsin tillverkats. Om det är någon som mot förmodan inte redan testat det så går det ut på att springa runt i en labyrint och spränga sig fram till målet. Och inte mycket nytt har hänt till den här utgåvan. Bortsett kosmetiska förändringar är faktiskt den enda nyheten att power ups inte tar effekt omedelbart utan att man kan spara dem till ett senare tillfälle istället. Det ger faktiskt ett mer välbalanserat upplägg när man nöter sig igenom det dryga hundratalet banorna.

Men Bomberman har aldrig handlat om att spela ensam. Det är bara en distraktion när man inte råkar ha tre vänner med varsin PSP i närheten – vilket man i ärlighetens namn i och för sig sällan har. Men kommer man väl igång finns det få mer underhållande sätt att döda sina kompisar och PSP-versionen stöder game sharing för upp till fyra spelare. Tyvärr fungerar det inte helt lysande. Det är en märkbar fördröjning i kontrollerna när man spelar flera och är det något man inte behöver när man handskas med sprängladdningar så är det brist på kontroll.

Hade det aldrig funnits några andra Bomberman hade PSP-versionen känts intressantare än vad den gör nu. Det är inte sämst i serien – den äran får gå till Act Zero på Xbox 360 – men en så fundamental brist i spelets viktigaste läge gör att man inte kan låta bli att minnas hur många mer välgjorda varianter det finns av spelet. Vill man spela bärbart är förslagsvis DS-versionen ett mycket bättre val.