Visste du att...
8

Bomberman Tournament

Text: Superike

Ytterligare ett spel har nyligen lagts till den redan extremt långa listan på Bomberman-spel. Bomberman har funnits till princip alla konsoler man kan komma ihåg och nu har alltså även GBA ärats med en egen version. För att klargöra eventuella missförstånd så ska det nämnas att det här är samma spel om släpptes under namnet Bomberman Story i Japan men ändrades av Activision i Europa och Nordamerika till Bomberman Tournament. Jag tycker att Tournament är ett bättre namn eftersom det syftar på spelets Battle Mode, istället för dess Adventure Mode.

Spelet består alltså av två spellägen, varav det ena – Adventure Mode – utspelar sej i en hel värld och det andra – Battle Mode – består av en enkel spelplan. Adventure är ett rollspel där man samlar små söta djur, som man kan träna för att de ska bli bättre på att slåss. Det påminner en hel del om Pokémon-spelen till Gameboy, det verkar som om Hudson har sneglat

både en och två gånger på Gamefreaks framgångsrika koncept. Man ska rädda sin polare, Bomberman Max, som har försvunnit. För att lyckas måste man besöka åtta städer, och besegra åtta bossar. Tja, det är alltså lite som rollspel brukar vara.

Battle Mode är mer likt tidigare inkarnationer av Bomberman-spel, där man tävlar mot andra Bombermän (plural?). Det gäller att bomba snabbt, men också strategiskt, och det kan bli ganska stressigt. Under varje match kan man plocka upp diverse saker, så kallade Power-ups, vilka ger din Bomberman bättre förutsättningar för spelet. I Battle Mode kan man både spela mot datorspelare eller mot kompisar med hjälp av länkkabel. Upp till fyra spelare kan delta och det behövs bara en spelkassett.

Om grafiken kan man endast konstatera att det här ser bra ut. Stilrena miljöer och snygga menyer. Det bästa är dock de cut-scenes som utspelar sej vid olika viktiga tillfällen i Adventure Mode. Snyggt! Musiken fastnar direkt och är ganska trevlig att ha där faktiskt. Vad

som inte är lika bra är ljudeffekterna, som inte låter så bra och mest är jobbiga, speciellt när bomberna smäller – vilket efter ett tag nästan gör ont i öronen.

Spelkontrollen är bra, precis som man kan förvänta sig, men i Adventure Mode känns detonationen på bomberna smärtsamt lång. Då det ofta är stora områden som måste

röjas och att man måste vänta på varje bomb börjar efter ett tag kännas lite långtråkigt.

Sammanfattningsvis kan man säga att Adventure Mode är helt okej, men vill man bara ha ett bra rollspel så ska man nog vänta på kommande spel. De flesta kommer nog att köpa Bomberman Tournament för Battle Mode. Det är väldigt roligt att spela med sina kompisar. Faktum är att jag skulle vilja påstå att det här är min hittills bästa flerspelarupplevelse på GBA. När man spelar flera blir det en massa laddningstider mellan varje match, men det är väl priset man får betala för att man bara har en kassett.

Jag rekommenderar Bomberman Tournamnet till alla som gillar att tävla mot varandra, för det är ändå flerspelareläget som är spelet – sen att man får ett rollspel på köpet gör ju inte saken sämre.