Visste du att...
6.5

ATV Off Road

4 Wheel Drive – det är maskulint.

Sedan ett bra tag har alla sporter som kan kategoriseras under extremsporter blivit tv- och datorspel. Skateboard, Snowboard, Motocross, BMX, Snöskotrar och nu har ännu en sport grävts fram – fyrhjulingar. Dessa fyrhjulingar kallas även för Quad Racers, det är sådana som man framför i ATV Off Road.

Spelet har byggts upp enligt standardmönster. Man har inkluderat vanlig racing och freestyle – där man ska göra så våghalsiga trick som möjligt när man är i luften. I den ordinära racingen gäller det att korsa mållinjen först och det gör man antingen utomhus eller på så kallade stadioncrossbanor. De sistnämnda är tillfälliga banor, som skapats på en stor arena med enorma hopp – allt för att tillfredsställa publiken som sitter på läktare runt om hela banan. För att kunna göra sitt bästa på banorna finns ett mycket bra instruktionsläge – training – där det förklaras hur man framför sin ATV (All Terrain Vehicle – Terrängfordon) på bästa sätt.

Eftersom det är frågan om ett fyrhjuligt fordon är det inte i närheten lika smidigt som en motocrosscykel. En sådan kan vända på en femöring, medan fyrhjulingen är lite mer klossig att framföra. Det ska dock understrykas att den är smidig och enkel att köra, även om den inte bjuder på samma kontroll som en tvåhjulig maskin.

Banorna är varierande, men banmarkeringarna kunde ha varit bättre. På många banor kan man ta en snäv kurva och när man kört igenom den visar det sig att datorn tycker man genat och varit utanför banan. Detta fastän man inte sett någon markering och inte haft för avsikt att gena. Fruktansvärt irriterande på den första banan, där en sådan bristande banmarkering finns i sista kurvan före mål. Jag var inte så nöjd att vara etta 10 meter innan mål och att komma in som sista man på grunda av en snäv kurvtagning.

I Freestyle läget gäller bara en sak – att hoppa så högt och långt som möjligt. Ju högre och längre man flyger – desto mer avancerade trick hinner man utföra. Tricken ger poäng och det är dem man vill åt.

Grafiken är okej, inte nåt man hänger i julgranen i december – om man nu hänger grafik där? Ljudet och effekter håller även de en ordinär klass. Som tur är, är ordinär klass rätt bra på nya generationens spel.

Är det ett arkadracingspel man söker – då är ATV Off Road ett okej spel. Är det ett bra sportspel i racinggenren man söker, då kan man vänta ett tag till och behålla pengarna på banken – det ger ju ränta. ATV är en sån där typisk hyrtitel, lite som alla Jean-Claude van Dammes filmer ni vet.