Visste du att...
8.5

Red Faction

Text: Tobias

Red Factions handling tar sin början i en gruvkoloni på planeten mars där Parker, spelets hjälte, är en gruvarbetare, som av en slump blir indragen i en revolution mot storföretaget Ultor Corporations. Till en början så flyr Parker för sitt liv då Ultor-vakterna skjuter för att döda mot alla gruvarbetare som inte ger upp. Så småningom blir han kontaktad av teknikern Hendrix, ett datasnille som hjälper revoltörerna, vilka kallas för Red Faction. Det är även en pestliknande sjukdom som sprids bland gruvarbetarna och Red Factions ledare, Eos, misstänker att Ultor Corporations är ansvarig.

Spelet går i mångt och mycket ut på att motarbeta Ultor Corporations så mycket som möjligt och samtidigt försöka hitta ett botemedel mot sjukdomen. Parker kan klättra, hoppa, krypa i ventilationstrummor, simma och även ratta ett flertal fordon, däribland en u-båt, Jeep, svävare och gruvborr. Ett flertal av miljöernas väggar, tak och golv går att spränga sönder, ibland är det nödvändigt för att komma vidare och ibland leder det bara till ett hemligt rum.

De datorstyrda vakternas intelligens är faktiskt imponerande, ifall en vakt blir ensam kvar och det finns andra vakter i närheten så springer han oftast till dem och ber om hjälp. Det kan även hända att en vakt slänger sitt vapen för att låtsas ge upp och springer iväg, sedan drar han upp ett nytt vapen och väntar på dig. Det finns även gott om civila personer i spelet, till exempel läkare och kontorister. Ifall du döljer ditt vapen så bryr de sig oftast inte om dig – vissa läkare är till och med villiga att hjälpa dig då. Men om du springer runt och viftar med ett vapen så är det många av dem som blir rädda och skriker på hjälp – och i vissa fall trycker de på larmknappen.

Vapenarsenalen är ganska imponerande, det finns hela 15 olika vapen. Bland annat finns ett prickskyttsgevär med zoom, raketgevär och flera olika automatvapen. Spelkontrollen fungerar bra, ifall du har spelat Timesplitters så kommer du att känna igen dig direkt. Handkontrollen vibrerar oerhört realistiskt i takt med eldgivningen på vapnet du använder, vilket bidrar till en helt underbar känsla.

Grafiken och ljuseffekterna är riktigt snygga, det enda man kan gnälla över är att läpparnas rörelser inte är helt synkroniserade med talet. Det finns inga förrenderade mellansekvenser, utan de som finns använder helt och hållet spelets grafik och eftersom den är riktigt bra, så är de snygga som de är.

Det går att spela två spelare mot varandra och då välja om man vill ha med datorstyrda motståndare eller inte. De banorna man har att välja på då är inte riktigt så bra som man hade önskat, men några riktigt roliga finns det faktiskt.

Red Faction är ett väldigt spännande och underhållande spel. Att det dessutom är det enda förstapersonsspel till Playstation 2 med ordentlig handling gör det ännu mer lockande.