Visste du att...
7

A Duel Hand Disaster: Trackher

A Duel Hand Disaster: Trackher kräver samarbete mellan hjärnhalvorna likt få andra spel.

Det är två arkadspel i ett, twisten är att de måste spelas samtidigt. Den vänstra sidan liknar ett shoot-em-up i rymden där ens skepp rör sig vågrätt och skjuter mot inkommande fiender ovanifrån. Den högra sidan ses ur ett mer isometriskt perspektiv där ens farkost undviker projektiler och ska samla på sig råvaror och uppgraderingar som hjälper båda sidorna.

Överväldigande
Att med varsin analog spak styra två olika spel är överväldigande, lyckligtvis är idén genomtänkt då delar av spelmekanikerna går automatiskt. Fienderna på vänstra sidan rör sig i en förutsägbar bana och kan ta många träffar. Med skjutknappen intryckt kan ögonen fokusera på högra sidan och navigera till nästa dyrbara föremål, väl framme tar det tid att plocka upp varorna men under tiden är man osårbar och kan då skifta fokus till vänstra sidan.

Fienden till höger och vänster
Fiender som överlever vänstra sidan invaderar den högra sidan där spelaren har mycket svårare att försvara sig. Uppgraderingar som plockas upp till höger dyker upp till vänster som fallande objekt, de uppgraderar ens vapen och kan vara skillnad mellan liv och död. Båda sidorna är beroende av varandra och kan hamna i kritiska lägen där spelaren behöver reagera snabbt och direkt. Är man tillräckligt bra på detta tandemcyklande rasar poängen in. Men för att poängen ens ska registreras på någon lista online att skryta om behöver man lämna spelet självmant. Vid dödsfall räknas inte poängen. Det är som ett enda långt skateboardtrick i Tony Hawk’s Pro Skater där man behöver veta sina begränsningar och runda av när man måste.

Det tar en stund att lära sig upplägget
Alla regler som spelet går efter är svåra att följa, även om det finns videoinstruktioner som förklarar spelets grunder och mer därtill. Det tar ett tag att komma in i och kräver en hel del misstag från spelaren för att lära sig.

Utmanande
A Duel Hand Disaster: Trackher har en egen identitet med ett ganska kaxigt gränssnitt. Färgerna och musiken är behaglig för ögonen och den intensiva spelupplevelsen är inget att fnysa åt. Vi kan rekommendera det för spelare som suktar efter utmanande poängjakter.