Visste du att...

Test: JBL Live Flex 3

JBL Live Flex 3

JBLs hörlurar är olika i princip nästa alla andra hörlurar, men det har inget med hörlurarna att göra – utan det är fodralet som är den udda fågeln.

JBL är ett varumärke som har hängt med länge och står för James Bullough Lansing som grundaren hette. De ägs numera av Harman som i sin tur ägs av Samsung. Liten värld.

Utan gummituta
Det är relativt standard att inear-lurar har en gummituta, eller silikontopp, eller skummgummiproppar eller öronkuddar. Kärt barn har många namn. Dessa trycker man in i hörselgången och det gör att världen utanför dämpas lite. Det isolerar också ljudet från det man lyssnar på, men det kan också öka ljud man annars kanske inte skulle höra så som om man kliar sig på huvudet. I och med att man tätar hörselgången kan man också försämra balansen, men det är nog inte ett problem för många. Är man en professionell skateboard-åkare kanske det kan var något att tänka på dock.

Det finns en grupp personer, där jag själv ingår, som inte riktigt gillar att trycka in lurarna i hörselgången och störs av de kringljud som uppkommer. Har man brusreducerande lurar jämnas ljuden ut, men inte alltid tillräckligt. Därför är de gamla klassiska hörlurarna, de man bara placerar i öronen, ett bättre alternativ. Apple har sedan länge erbjudit de utan gummituta och vi kan bara förmoda att det är för att det finns en målgrupp för dem.

JBL Live Flex 3 är just sådana lurar, sådana man placerar i öronen utan gummituta och det kan vara lite besvärligt att hitta sådana av bra kvalitet. De flesta man hittar är billigare och oftast rätt obekväma i sin plastighet. Därför är det riktigt glädjande att de här är raka motsatsen till dessa.

Fodralet
Vi kan börja med fodralet, för det är det som är det unika med de här lurarna. Skalet har nämligen en skärm och där kan man kontrollera en massa saker utan att behöva göra det på telefonen eller att ha en app installerad. Det här är självklart inget som behövs, men det fyller helt klart en funktion. Att slippa ta upp telefonen för att justera något, till exempel om man tittar på något på telefonen och slipper pausera det. Är skärmen något man inte kommer att kunna leva utan från och med nu, då är svaret nej. Men som sagt, den är behändig. Man kan addera en valfri bild som visas innan man går till menyerna och det är ju alltid lite kul att kunna personifiera.

Lurarna
Det viktigaste är lurarna och ljudet. Så om vi börjar med passformen så är den kort och gott bra. De sitter bra och trots diverse övningar har de inte varit nära att åka ur örat någon gång. De är lite tyngre än många andra, vilket gör att man kanske även förlitar sig lite på att de stannar i örat. De är även bekväma och det är inget problem att ha dem under längre perioder.

Ljudet
Allt vi har lyssnat på har lurarna levererat till fullo. Nu är det en lekmans öron som säger det här och är du en audiofil bör du nog se om du hittar någon med bättre öron och höra vad de har att säga. Det finns flera ljudprofiler att välja mellan och man kan skapa en egen. Personligen brukar jag ställa ner basen en aning då många lurars förinställningar förefaller vara att dränka allt annat med basen.

Lurarna är också försedda med brusreducering, vilket alltid blir lite svårare när man inte isolerat hörselgångarna men de klarar av det mycket bra även med den begränsningen. Brusreduceringen äter självklart lite batteri, men JBLs lurar har batteri så det räcker och blir över i princip. 10 timmar i lurarna och 40 timmar till via fodralet om man kör utan brusreducering. Med brusreducering blir det 7 timmar i lurarna och 28 timmar via fodralet. I båda fallen mycket bra batteritid alltså. Behöver man lite extra kräm ger 10 minuters laddning rund 4 timmars lyssningstid utan ANC.

Växeln hallå hallå
JBL skryter också med perfekta samtal och även om perfekt är svårt att uppnå så är de i alla fall mycket bra. De plockar upp ljud från omgivningen och när vi gjort samtal från tunnelbanan har den på andra sidan även hört medresenärerna. Det har dock aldrig varit svårt att höra vad den man pratar med säger och det är det primära. Vill man radera all omgivning får man nog snarare använda sig av gaming-lurar med mikrofonbåge och riktad mick. Men så vill ingen kuta runt på stan, eller i alla fall väldigt få.

De är IP54-klassade så de ska tåla damm och normal kontakt med strilande vatten, vilket gör att de ska överleva gymmet. Det är inga lurar man simmar med, om man nu gör det med några lurar alls.

Allt som allt
JBL Live Flex 3 är ett par riktigt bra lurar och ett ypperligt val för de som inte vill ha den typen man tycker in i hörselgången. Ljudet är bra, de sitter skönt, har bra batteritid och det är nog lite kul med skärmen också.