Visste du att...

Gamescom 2022 summerat

Gamescom 2022

Världen börjar sakta bli normal, eller någon form av normal igen. Covid är något som inte skrämmer så mycket längre, trots att fler än på väldigt länge är inlagda på sjukhus. Med det i åtanke var det lite osäkert hur många som skulle dyka upp på Gamescom i Köln i slutet av augusti.

Stora namn saknas
Mässan har haft problem med att få stora utställare att delta och om det har med virus eller förtroende för mässor i allmänhet att göra, det lämnar vi osagt. Det gjorde att några av de större aktörerna på mässan kanske är lite oväntade. Två av de större montrarna var svenska THQ Nordic som bjöd på live amerikansk brottning bland annat och Level Infinite som i princip bara hade svenska spel i sitt bås.

Inte alla hallar
I Köln har varje mässhall ett nummer och heter kort och gott Hall 7 eller annat. I vanliga fall är hallarna fulla av utställare, men i år användes inte alla hallarna. Mellanrummen mellan montrarna i andra hallar var också lite större än de brukar vara. Allt som allt märktes det att det var en mindre mässa än det brukar vara.

Besökarna
Besökarna, så som de räknar där nere i Tyskland, var också färre. Det var fortfarande trångt som sjutton. Det trots att det var runt 100 000 färre än vanligt. Totalen slutade på 265 000 och hur man än vänder och vrider på det så är det imponerande. Hur kommer man fram till totalsumman; jo man räknar varje dags sålda biljetter som en person. Det innebär alltså att en som köpt ett femdagarspass räknas som fem personer. Så lite saltat är det. Det är inget unikt för Gamescom dock, utan så gör många mässor och det är inget konstigt. Lite samma sätt som tittare på online-event. Varje startad ström räknas som en person, eller hemsidor och unika besökare. Oavsett, imponerande siffror som sagt.

100 länder representerades genom besökare, 1100 utställare som i sin tur representerade 53 länder. 75 procent av utställarna kom inte från Tyskland.

Allt som allt
Det är kul att mässorna har kommit i gång igen. PAX West startar på torsdag i Seattle till exempel. Vi hoppas att de inte blir superspridare. Till exempel Twitchcon har krav på munskydd och det får man uppskatta. Så trångt som det var på Gamescom kan man bara förvänta sig att komma hem med någon skit.

2023
Mässan var inte som den brukar, men den var kul och levererade en hög grad av underhållning. Nästa års mässa är redan klar, den 23-27 augusti står portarna öppna igen. Och den 22 augusti kommer Opening Night Live att arrangeras.