Visste du att...

Test: Dell XPS 17 2022

Dell XPS 17

Dells flaggskeppsdator är nog vad deras XPS-serie kan kallas. Den är lyxigast och smidigast – och förmodligen dyrast också.

Sjutton tum
Att släpa runt på stora datorer är inte något som är speciellt underhållande, men var något som alla gjorde för inte allt för länge sedan. En vanlig 15 tums dator vägde uppåt fem kilo och många har säkert införskaffat ryggproblem genom att släpa dess världen över – speciellt i laptopsväskor som bärs över en axel.

Lyckligtvis har datorer blivit mindre och mindre. Datorer runt kilot är ingen ovanlighet, men då får man en rätt liten sak och man kan fundera på om mobilen är ett alternativ. Sedan några år tillbaka har datorchassit och kanterna runt skärmen minskat rätt ordentligt. Det har gjort att storleken på datorerna krympt en storlek över lag. En 15 tummare har plötsligt samma storlek som en 13 tummare och en 17 tummare har samma storlek som en 15 tummare.

Skillnaden mellan Dells 15 tummare med tre år på nacken och deras 17 tummare modell 2022 – det vill säga den vi testar just nu – är cirka två centimeter på bredden och en på höjden. Tjockleken är nästan den samma och vikten är ett halvt kilo mer. Det är alltså rätt liten skillnad, även om det där halvkilot märks. 2,5 kilo är kanske ingen liten och lätt laptop, men å andra sidan har man en 17 tummare.

4K
Den datorn som vi testat har en pekskärm med 4K och den är imponerande. Att från färger till ljusstyrka är bra, eller bättre än bra faktiskt. Det finns inget att klaga på. Dell rekommenderar att ha upplösningen satt till 250 procent för det som visas på skärmen och då drar man kanske inte någon större nytta av att ha 4K när det gäller att få plats med saker på skärmen, men utrymmet finns där om det önskas. Pekskärm på en laptop är inget som jag någonsin utnyttjar, utan fläckarna på skärmen leder till större irritation än vinningen av att kunna trycka där. Det är en smaksak.

4K-skärmen drar mer batteri än 1080 och om man är ute efter batteritid kommer den med lägre upplösning att vinna alla dagar i veckan. Plus att man sparar några tusenlappar dessutom.

Film och gaming
Att titta på en 4K-film på en 4K-skärm är alltid ett vinnande koncept, speciellt på en skärm som är lika vass som den här. Att spela i 4K brukar vara lite mer problematiskt och egentligen inget som man eftersträvar, men vi testade att köra Warhammer Vermintide 2 på hög upplösning. Jag hade nog förväntat mig en begränsad upplevelse, men så var inte fallet. Jag hittade några spelar på nätet och vi spelade banan Horn of Magnus utan några som helst problem. Allt flöt som det ska och vi gick vinnande i mål.

Nu är det nog ingen kom köper en XPS för att spela spel, men det är självklart ett plus om den klarar av det. Datorn är utrustat med ett Intel grafikkort för normalt bruk och när det behövs sparkas Nvidia 3050 i gång. Man kan även få en 3060 om det skulle behövas.

Ljudet och tangenterna
På varje sida av tangentbordet finns högtalare och de levererar riktigt bra och om man sätter det i perspektiv till att de sitter på en laptop kan man inte bli annat än imponerad. Tangenterna är bekväma att skriva på och man känner sig snabbt hemma. Det är så kallade öar och det är mellanrum mellan varje tangent om än lite mindre än hos många andra. På samma sätt som tangenterna är en personlig fråga om vad man föredrar är det också en vanesak, men självklart finns de tangentbord man aldrig kommer överens med.

Styrplattan
XPS 17 har fått en hel del klagomål på sin styrplatta och då menar vi verkligen en hel del. Det är något som Dell har jobbat på och den har förbättrats från år till år, men de har inte gått i mål än enligt kommentarer på internet. Just den XPS 17 som vi testat har plattan fungerat bra på. Ljudet när man klickar är lite mer åt burkigare hållet och det är något att vänja sig med men inte mer än så. Plattan är jäkligt stor och som med alla andra av sen här storleken kan man ibland komma åt dem med handflatan.

Portar – avsaknaden av dem
Dell har valt att ta bort portar och det är hur man än vänder och vrider på det värdelöst. Det finns USB-C-uttag som klarar av flera saker, men det krävs en adapter för att koppla ihop med till exempel USB-A och HDMI. En adapter som man måste hålla reda på och ha i närheten. Fler typer av portar borde vara en lag. Kan man leva utan dem och inte har några problem med en adapter, då är det ju rätt lugnt. Om inte, då är det är inte datorn för dig.

Prislappen
XPS är en flaggskeppsdator som vi började texten med och med det kommer en flaggskeppsprislapp. Det gör att den inte är billig på något sätt, utan den är snarare dyr. Vår testdator ligger en bit över 30 000 kronor. Man kan komma ner en bit om man väljer 1080-skärm och prutar på arbetsminne, grafikkort, processor och lagring. Ja, man kan dra ner på allt eller gå upp om det är ett alternativ. Drar man ner på allt har man fortfarande en kompetent dator, men den är fortfarande dyrare än många andra med liknande innehåll.

Det som motiverar ett köp av XPS mot liknande datorer är kvaliteten, de nästan kantlösa skärmarna, tangentborden och utseende. XPS är en väldigt bra dator kort och gott.

Som bonus för att bilderna finns kan man se skillnaden mellan en XPS 15 med tre år på nacken och XPS 17.