Visste du att...

PAX West 2021 – en minimässa

PAX East 2018 - Dag tre

PAX Light

PAX brukar dra fulla hus innan Covid och nu arrangeras den första mässan sedan PAX East 2020.

Notera att alla bilderna är från tidigare PAX-mässor då vi inte är på plats för att dokumentera.

Seattle
Många har rynkat på näsan över att arrangera en mässa nu och vi är benägna att hålla med om att det förefaller lite tidigt. I USA kan vi läsa om att smittan skenar, men det är dock inte i hela USA, utan i valda delar där vaccin inte varit lite poppis som på västkusten.

Det kanske gör att det är säkrare att arrangera saker i Kalifornien eller som i det här fallet i Washington, men säkrare betyder inte säkert – speciellt som många flyger in från andra stater. Det har gjort att många som brukar ses på varje mässa som utställare inte är på plats. Många företag har fortfarande resestopp på personal och det är väl i ärlighetens namn ganska oansvarigt att låta sin personal stå i montrar och träffa tusentals nya personer.

Nu får man dock arrangera mässor och det ska vara baserat på att det är – i någon form – säkert. PAX West 2021 är den första fysiska spelmässan på länge och många ser nu på det här som en test för hur det faktiskt fungerar med mässor i den tid vi lever nu. Besökarna ska kunna påvisa vaccin eller att de inte är smittade vid besöket och alla ska ha ansiktsmasker – dock har de flesta de som inte är godkända för något mer än att råna butiker anonymt. Riktlinjerna ser ni nedan.

”Prior to entry we will now require proof of a completed COVID-19 vaccination series or a negative COVID-19 PCR or antigen test, each to be verified with a valid, government issued ID.”

Man kan tycka att vaccinering borde vara krav då att man inte är sjuk vid besöket innebär ju inte att man inte är smittad eller kan bli smittad av någon som är vaccinerad och plockat upp något trots det. Exakt hur sjukdomen fungerar lämnar vi till de som vet, här spekuleras det lite och det är bara dumt och onödigt.

Minimässa
I alla fall. Mässan äger rum och vill ni se ur den ser ut 2021 så finns här en video som är inspelad av ett par besökare. Det här är innan mässan öppnats för allmänheten och det är därför man inte ser några besökare där. Nästan bara utställare och de blå Enforcers-tröjorna – de som håller ordning på plats – syns i bild. Det man kan se i videon är att mässan har krympt rätt rejält och det finns i princip inga större bås. Borta är också många av de stora namnen. Helt plötsligt ser en av världens större spelmässor ut lite som spelmässor i Sverige.

Samma par har här filmat lite från mässans första dag och här kan man se att det är rätt mycket folk på plats, men inte i närheten av vad det brukar vara. De nämner att trots en mindre mässa är biljettpriserna de samma. Å andra sidan släpper de nog i färre, så ska man vara krass borde priserna ha ökat även om själva mässan blivit väldigt modest.