Visste du att...

PAX East 2019 – Dag 4

pax east merchendise

Sista dagen för PAX East 2019

Vi summerar mässan som slutade idag klockan 18.00 lokal tid

PAX East 2019
I och med att några av de vanliga utställarna inte var med på mässan tappade PAX East lite av sin charm. Kändisinslagen som består av mer eller mindre kända streamers var inte på plats och det gjorde i och för sig att spelen stod mer i fokus. I alla fall för indieutvecklarna.

För de större var det minst lika mycket, om inte mer i vissa fall, fokus på att sälja allt från t-shirts till nyckelband med diverse spels loggor och annat. Ubisoft hade – såvida vi inte missade något – bara en butik för merchendise. Alla utgivare sålde saker och till och med Discord hade största fokus på att sälja t-shirts och hoodies. Genomgående är att sakerna man kan köpa är dyra, trots att det i de flesta fall bara är reklamprodukter av halvdan kvalitet med logga på.

PAX själva vill inte vara sämre och har en jättestor butik med allt mellan himmel och jord. Något vi fastnade för var att de sålde en t-shirt med PAX-logga för 60 dollar. Det är rätt jäkla galet för en sak som är ren reklam för dem själva.

Det här gör att mässan nu fått fokus på spel mer igen nu när Twitch är borta, men det känns mer och mer som en popup-butik för att kränga prylar. Det skulle vara kul att veta snittspenderandet på en besökare på PAX. Det är inte billigt att vara en spelfan.

pax east vr

VR lever – i alla fall på PAX
Vi berättade tidigare att Facebook är på plats och att vi kanske inte riktigt förstår vad det är de gör där, vad de vill sälja på oss eller informera oss om. Men en sak är tydlig, att Oculus fått lite luft under vingarna – eller en större marknadsbudget. Det var en stor yta som användes för att försöka blåsa lite liv i VR. Det känns ju ärligt talat som VR kom och gick, ungefär som 3D-tv. Det var VR på alla mässor ett tag och på GDC var VR ett år typ i varje monter. Nu får man leta om man vill hitta ett VR-spel.

Som vanligt är det populärt på mässor med VR, men sedan är det nog få som köper hem en utrustning. VR är allt som oftast kul som en aha-upplevelse, men inte som ett spel man spenderar timmar med.

PAX East Raw Fury

Svenska inslag
Det i särklass populäraste svenska spelet på plats var Biomutant. 25 spelenheter och konstant kö för att spela. Vi sa tidigare att svenska spelutgivaren Raw Fury fanns på plats, men vi hittade dem inte och konstaterade att de inte alls var där. Men, så i dag, när vi åkte ner för en rulltrappa insåg vi att de stod bakom Nintendos Mortal Kombat 11-bås och även om det var en bra placering, så var det tydligen inte det när vi missat dem ett flertal gånger. Nu när vi såg dem gick vi förbi och konstaterade att de visade upp ett par spel vi aldrig sett tidigare, men som såg lite spännande ut.

Summan av det hela
Ja, vad ska man säga. PAX East har tappat lite av sin charm när de så kallade kändisarna försvunnit. Influencers – spelbranschens DJ:s, de spelar andras spel och tjänar pengar på det. Men det gav som sagt lite mer utrymme för spelen. NU var det dock så passa många spel ihopklämda att det på många ställen blir ett gytter som smälter samman och man missar vad som egentligen visas upp.

PAX East är fortfarande den bästa PAX-mässan när man ser till lokalen och kommer nog att fortsätta vara så av samma anledning. PAX West kommer nog inte heller att ha Twitch på plats och vi hoppas att de ser över en lösning för hur de kan exponera streamers där, för annars kommer mässan att tappa lite av sin charm. Twitchcon är självklart bästa alternativet för att träffa sina spelhjältar, men där finns det knappt några spel. PAX har varit bästa stället för att få båda delarna, men nu är alltså inte fallet så längre.

PAX-mässorna har riktigt trevlig besökare. Alla är glada och har kul tillsammans. Det är ett forum lång från Reddit och andra ställen där det spys galla dagarna i enda. Nu är det nog så att många som är på PAX har en annan personlighet bakom tangentbordet, men på PAX haglar det komplimanger och uppskattning av spel. Det är kort och gott en kul atmosfär. Har du möjlighet att besöka en PAX-mässa är det något du bör göra. Nästa möjlighet är första dagarna i september i Seattle.

PAX East cosplay mario

Läs även Dag 1 och Dag 2-3.

Lämna ett svar