Visste du att...

Gran Turismo Sport-musiken gör dig till en bättre förare

Simon Moore

Bättre bilförare med rätt musik?

Gran Turismo Sport är på gång och ett pressmeddelande de skickade ut idag är att musiken gör dig till en bättre förare och att den är optimerad för att göra just det. Det hela stöds av en psykolog. Själv har jag blivit en mycket mer aggressiv förare när jag lyssnat på viss typ av musik – och det är aldrig speciellt bra.

Musiken i Gran Turismo Sport, som består av garage- och psykedelisk rock, är framtagen för att göra dig till en bättre racerförare. Låtarna varierar i tempo, melodi och genre för att hålla hjärnan aktiv. I en intervju med PlayStation förklarar psykologen Dr Simon Moore hur mekanismerna fungerar.

”Jag specialiserar mig på hur musik påverkar våra hjärnor och vårt beteende. GT Sport är ett spel med fullt fokus på fart och precision, med ett soundtrack som stimulerar din hjärna för att göra dig till en bättre bilförare” säger Dr Simon Moore.

Moore har under en längre tid spelat GT Sport och genomfört tester för att se vilka effekter musik har på bilkörning. I intervjun, som finns att titta på i videon nedan, redogör han för resultaten.

Fördelarna med GT Sports musik

  • Musiken stimulerar kroppen att utsöndra endorfiner, vilket ökar hjärtrytmen och får oss att koncentrera oss bättre.
  • Musik med snabba rytmer håller oss alerta och gör att vi reagerar snabbare.
  • Musik som vi känner igen och är väl bekanta får hjärnan att slappna av, vilket gör våra reflexer långsammare.
  • Gran Turismos soundtrack är konstruerat för att göra raka motsatsen.
  • Konsekventa, repeterande rytmer är förutsägbara, vilket också leder till försämrad reaktionsförmåga. GT Sport använder musik med varierande och oregelbundna rytmer för att hålla oss på toppen av vår förmåga.

Lämna ett svar