Visste du att...

Starbreeze köper svenskt VR-företag

Starbreeze har införskaffat sig ett svenskt VR-företag för 20 miljoner och mer om det kan du läsa via pressmeddelandet nedan.

STOCKHOLM, SVERIGE (12:e juni 2017) Starbreeze AB, en oberoende skapare, utgivare och distributör av underhållningsprodukter av hög kvalitet, har ingått avtal om förvärv av det svenska destinationsbaserade virtual reality (VR)- företaget Enterspace AB för totalt 20 MSEK, varav 17,0 MSEK i Starbreeze B-aktier och 3,0 MSEK kontant. I samband med förvärvet kommer Starbreeze även att omvandla ett tidigare lån till Enterspace på 20 MSEK till eget kapital och på så sätt stärka Enterspace finansiella ställning.

Parterna har även överenskommit en treårig begränsad earn-out för säljarna baserat på Enterspace framtida finansiella utveckling. Säljarnas rätt till earn-out träder in först sedan Starbreeze har återfått 120 procent av de 20 MSEK som investerats i Enterspace genom den nämnda omvandlingen av lånet (och eventuella tillkommande finansieringar av Enterspace).

Enterspace, som startade 2016, tar en helt ny typ av destinationsbaserad underhållning till allmänheten. Företagets första signaturupplevelse, Ringwalker, är ett interaktivt rymdäventyr för flera deltagare där ett tankeväckande berättande kryddas med spännande överraskningar och inspirerande vetenskap. Enterspace har huvudkontor i Stockholm och 14 anställda. Dess grundare har omfattande erfarenhet från destinationsbaserad underhållning på planetarier runt om i världen.

Enterspace öppnar sitt första VR-center i centrala Stockholm under hösten 2017. Centret kommer att bestå av 900 kvadratmeter VR-upplevelser och en cafébar.

”Enterspace utvecklar teknik och innehåll som framförallt lämpar sig för underhållning, men som även är utbildande. De har stor erfarenhet av destinationsbaserad underhållning och tar med sig ett koncept som
är redo för lansering. Deras verksamhet passar perfekt in i vårt VR-ekosystem och jag ser fram emot att vårt StarVR-headset snart kommer att användas i deras upplevelser. Det ska bli otroligt spännande att kickstarta med ett VR-center i Stockholm i höst, med fler öppningar på gång”, säger Starbreeze VD Bo Andersson Klint.

Tillträdet för förvärvet är planerat till den 30 juni 2017, varvid Starbreeze styrelse kommer att ge ut de nya B-aktier med stöd av bemyndigande från bolagsstämman baserat på aktiekursen 15,87 SEK, vilket motsvarar den volymvägda snittkursen för Starbreeze B-aktie under de tio handelsdagarna före signeringsdagen. 1 071 203 B-aktier kommer att ges ut till följd av förvärvet. Dessa aktier kommer att
vara föremål för sedvanliga lock-up- och stay-on-bestämmelser.

Vid tidpunkten för denna pressrelease uppgår det totala antalet aktier i Starbreeze till 279 619 132, varav 55 971 982 A-aktier och 223 647 150 B-aktier. De nyemitterade aktierna kommer därmed att representera ca 0,4 procent av aktiekapitalet och ca 0,1 procent av rösterna.

”Vi skapar virtuella upplevelser för alla med ett nyfiket sinne. VR-tekniken i sig är fantastisk och tar över din fysiska värld, vi kompletterar med berättelser och teman som inspirerar, överraskar och ibland även utbildar. Vi vill göra intryck på besökaren – vare sig det är en tanke, en upptäckt eller en känsla”, säger Staffan Klashed, grundare av Enterspace.

På sina VR-center kommer Enterspace att erbjuda VR i så kallade ”poddar” där man kan röra sig fritt, samt upplevelser i bio-sittning, baserat på teknik som inte finns tillgänglig för hemmabruk. Podd-upplevelsen görs med lätta, trådlösa ryggsäckar som i kombination med rörelsesensorer ger en unik och interaktiv gruppupplevelse. Med integrationen av StarVR-headseten tillförs en ytterligare en dimension av realism i upplevelserna.

Enterspace utvecklar sina signaturupplevelser internt och kommer även att erbjuda ett antal av Starbreeze VR-titlar på sina center.

Källa: Aktiespararna.

Lämna ett svar